• Foto: Per Anger
    Sommelieren. Mattias Säfwenberg har släppt sin debutbok Svenskt vin – en vinvärld som växer.

Mattias har skrivit en bok om svenskt vin

Kultur

Med 30 års erfarenhet kan Mattias Säfwenberg ett och annat om vin. Nu släpps hans debutbok Svenskt vin – en vinvärld som växer.

Mattias Säfwenbergs vinintresse sträcker sig tre decennier tillbaka i tiden. Redan som 19-åring, alltså innan han ens hade åldern inne att handla på Systembolaget, köpte han sin första bok om vin. Därefter tilltog bara intresset, och under tiden Mattias jobbade som sjuksköterska höll han vinprovningar på fritiden.

Efter att ha utbildat sig till sommelier lämnade han sjukvården och valde att ägna sig på heltid åt sitt vinintresse. Sedan 2006 arbetar han som sommelier på Aludden Providôre i Lerum, som hans bror Fredrik driver. I sin roll som sommelier anordnar Mattias återkommande vinprovningar. Bland annat med svenska viner.

Köldtålig druva

Det är framför allt i de södra delarna av Sverige det tillverkas vin. I bland annat Blekinge och Halland samt på Öland och Gotland finns vingårdar. Störst är koncentrationen i Skåne där det finns ett 40-tal vingårdar. Det tillverkas i huvudsak vitt vin och rosé i Sverige, men det finns även produktion av rött vin och mousserande vin. Vanligast är vitt vin gjort på druvan Solaris.

– Den är köldtålig och motståndskraftig mot sjukdom, säger Mattias Säfwenberg.

Svenska viner

För sju år sedan började Mattias att servera svenska viner på Aludden. Reaktionerna från gästerna har varit nästan uteslutande positiva. Mattias anser att många svenska viner för 10-15 år sedan höll en ”svajig kvalitet”. Men att det nu är betydligt bättre klass och kvalitet på många av vinerna. Och just det inhemska vinets kvalitet är något som Mattias gärna vill lyfta.

– Det finns fortfarande en skepsis och fördomar mot svenskt vin. Och många vet inte ens om att man tillverkar vin i Sverige.

Mattias har under åren byggt upp en gedigen kunskap och erfarenhet om de inhemska vinerna. Han sitter med i en jury som bedömer kvaliteten på svenska viner för föreningen Svenskt vins räkning. Och 2015 utsågs han till Årets svenska vinambassadör.

Genom åren har han skrivit en hel del om svenskt vin, och tanken började växa fram om att skriva en bok på temat. Han tog upp idén med Lerumsförlaget Idus vd Ulrika Slottner som nappade direkt. Drygt ett och ett halvt år senare är debutboken Svenskt vin – en vinvärld som växer klar.

– Det känns nervöst, skrämmande och vansinnigt kul, säger Mattias.

Pionjärer

I boken kan man bland annat läsa om några pionjärer inom svensk vintillverkning, hur man kan kombinera svenska viner med mat, vad som krävs för att odla vin i vårt nordiska klimat och framtiden för det svenska vinet. Det hela illustreras med vackra bilder tagna av fotografen Marielle Stensson. Syftet är att boken ska innehålla något för alla.

– Tanken var att göra en bok som alla ska kunna tycka är intressant och inspirerande, inte bara de som är intresserade av vin, säger Mattias.