Foto: Daniel Elfvelin
Åttamålsskytten Emma Ekenman Fernis blev matchhjälte.

Matchhjälte med starkt psyke

Handboll

Hon kvitterade Skurus ledning med 17 sekunder kvar och gjorde sedan det avgörande målet i förlängningen. Emma Ekenman Fernis blev matchhjälte när hon var med och tog sin tredje SM-titel.

Med knappt en minut kvar pekade allt mot att Skuru skulle reducera till 1–2 i matcher. Men ett tekniskt fel i anfallet vid ställningen 24_23 gav Sävehof en sista möjlighet och när Emma Ekenman Fernis fick läget från kanten studsade hon kyligt in bollen mellan benen på målvakten.

Med knappt en minut kvar av förlängningen bjöd hon åter på ett skolboksavslut från samma position. Med armen i ett lågt läge snärtade hon till med handleden och bollen satt otagbart i bortre krysset.

– Det var kul att det blev mål, men lagkamraterna måste göra jobbet för att jag ska få lägena, säger Emma Ekenman Fernis, som gjorde åtta mål totalt.

Trots att det var matchavgörande aktioner i kritiska skeden såg hon lugn och avslappnad ut när hon hoppade upp från sex meter.

– Egentligen var jag nog mest bara trött och då kanske jag fokuserar lite mera, säger hon och skrattar.

– Sen älskar jag att få såna där lägen när jag kan avgöra matcher, det finns lite vinnarskalle i det.

Du har psyket när tillfällena dyker upp?

– Ja, det skulle jag faktiskt säga att jag har.

Vad är det som gör att ni vinner?

– Oj, det är svårt att svara på, men jag skulle nog säga att vi höjt oss väldigt mycket sedan serien. Alla matcher i Europaspelet gjorde att vi inte kunde träna för att bli bättre utan bara för att hålla igång kropparna, men nu har vi kunnat träna ordentligt och fått ut den maxkapacitet som vi egentligen haft hela tiden. Sen har vi många vinnarskallar som kliver fram i såna här matcher.

Trodde du att ni skulle kunna avgöra i tre raka matcher?

– Nej, verkligen inte. Skuru är ett väldigt bra lag och jag trodde snarare att det skulle gå till fem matcher.