Ingemar Brink Foto: Björn Dinau

Luftstrid och jämlikhet

KRÖNIKAN

Ett förskräckligt oväsen hörs bland träden i golfbanans utkant. Jättearga kråkor förstärkta med skator härjar våldsamt bland grenarna. De attackerar en förskrämd uggla som tydligen gjort sig misshaglig på något vis. Kanske gillar inte kråkorna de som håller igång på natten? Kanske är det djurens störningsjour som jag ser i aktion.

Ugglan flyger iväg, kråkorna följer efter, luftstrid. Kråkorna nappar i ugglans vingar. Fjädrar yr. Kampen går vidare bortåt skogen. Allt är inte snällt i naturen.
Riktigt hur det gick vet jag inte. Morgonen efter passerar jag den stora uggleholken nära där jag upptäckte striden. Hjässan av en uggla skymtar i ingångshålet. Jag hoppas hon får leva i fred.

Som följeslagare till hund blir det många utflykter i naturen med iakttagelser som ger reflektioner. Medan fåglarna jobbar hårt med sina bon gör också villa­ägarna detsamma. Staplar av prydliga ljusgröna brädor förvandlas till trädäck. Om utvecklingen fortsätter i samma takt som nu kommer gräsmatta vara ett utrotningshotat trädgårdsinslag inom kort. Medan fågelparen oftast bygger tillsammans visar det sig att det bland häckande människor endast är hanarna som bygger.

Trots allt tal om jämlikhet finns det fortfarande områden där män kan härska ­ohotade. Som campare har jag upptäckt att latrintömning är ett pålitligt manligt revir. Här kommer herrarna rullande med sina kassetter som ska befrias från både det ena och det andra. I latrinkön är inslaget av damer långt mindre än i storbolagens styrelserum. Någon som kräver kvotering?

Hur våra ständigt närvarande stor­lommar har det med jämställdhet vet jag inte. Men de för i alla fall oväsen nattetid, utan att kråkorna griper in.

  • Ingemar Brink