• Oskar Sunnefeldt. Foto: Daniel Elfvelin
  • Viktor Ottosson. Foto: Daniel Elfvelin

Lämnar med fanan högt

Handboll

Trotjänaren Viktor Ottosson slutar spela handboll, medan Oskar Sunnefeldt förbereder sig för landslagsdebut och proffsäventyr i Danmark. De båda guldhjältarna fick avsluta sin tid i Sävehof på bästa sätt.

Viktor Ottosson fyller 29 år i sommar. Sett till åldern kunde karriären fortsatt några år till, men nu vill han spendera mer tid med familjen och påbörja civilt jobb som fastighetsförvaltare. Och slutpunkten är ju heller inte så dåligt vald.

– Det här är så stort det kan bli, det är sådant här man bara drömmer om helt enkelt, säger han.

Vänstersexan kom till Kortedala till Sävehof 2006 och efter två år flyttades han upp i A-laget. Som enda spelare i dagens trupp var han därmed med under storhetstiden när laget tog tre raka SM-titlar mellan 2010 och 2012. Under de åren räknade hela handbollssverige med att guldet skulle hamna i Sävehof, den här gången var det desto mer förvånande.

– Utan tvekan, det här var outstanding från början till slut. När vi slog Malmö i första kvartsfinalmatchen märkte vi att vi är ju faktiskt ganska bra och sedan har det bara gått uppåt, vi har blivit bättre och bättre.

Tvärtemot sin rutinerade lagkompis har Oskar Sunnefeldts karriär precis börjat, och efter guldfirandet väntar först debut med landslaget i en dubbellandskamp mot Japan och därefter försäsong med sitt nya danska lag, Sönderjyske.

Det är både stora och raska kliv för en 21-åring som under förra årets slutspel hoppade in som ersättare för skadade Jonas Larholm. Den här säsongen har han varit en av nyckelspelarna i Sävehof och för några veckor sedan utsågs han till Årets komet i ligan. Under ett par matcher har han dock inte fått anfallsspelet att stämma och senast i Partille arena blev han för ovanlighetens skull helt mållös. Men när finalserien nu skulle avgöras var det en betydligt hetare Oskar Sunnefeldt som var ett ständigt hot mot Alingsåsförsvaret och gjorde fem mål. Han åkte till Estrad Arena för att njuta, och njuta fick han göra.

– Det här är obeskrivligt skönt och jag är jättestolt över både mig själv och laget. Vi trodde på vårt spel och August (Eli Björgvinsson) gjorde några riktigt bra räddningar, säger han.

När insåg du att guldet var i hamn?

– Det var väl när vi sprang iväg och ledde med sex, sju bollar, då blev de stressade och vi fick kontroll över matchen. Nu lämnar jag med fanan högt.

Och framtiden får utvisa om Oskar Sunnefeldt återvänder till Sävehof som fanbärare.

– Vi får se. Jag har många mål, jag vill vinna Champions league-guld och spela OS.