Foto: Ann-Charlotte Edgar
SNART PENSIONÄR. Lars Hjort har arbetat i Svenska kyrkan i Partille de senaste tolv åren, där han axlat manteln som kyrkoherde.

Kyrkoherden pensionerar sig

Partille

Han är född i Etiopien, där en del av hans hjärta finns. Men det klappar även för församlingen i Partille. Efter 40 år som präst och 30 år som kyrko­herde har Lars Hjort bestämt sig för att gå i pension.

– Det är med blandade känslor jag tar det här beslutet, eftersom jag trivs väldigt bra på jobbet och har fina medarbetare, men det känns som det är rätt läge nu. Jag tycker faktiskt det ska bli lite spännande och det finns mycket att göra, men den första tiden ska jag inte göra något. Bara få distans till mina år och vila. Sedan blir det att ta hand om sommarstugan på Orust.

Kyrkoherdens föräldrar var missionärer och i slutet av 40-talet flyttade de till Etiopien. Där föddes fyra barn, varav Lars var den yngste. De bodde i en liten ort på landet, och umgicks mycket med befolkningen.

– Jag blev snabbt tvåspråkig och pratade både svenska och amarinja, men då vi flyttade till Sverige tappade jag en del. Idag pratar jag det hjälpligt och kan föra samtal med människorna, men inte föra några djupare diskussioner.

Återvänder till Etiopien

Lars säger att en del av hans hjärta är kvar i Etiopien och att han försöker åka dit en gång om året. Han uppskattar att han varit där ett tjugotal gånger och även haft korttidsuppdrag, där han bland annat undervisat blivande präster. Idag har Svenska kyrkan i Partille en vänförsamling i landet.

Lars bodde tio år i Etiopien innan familjen flyttade tillbaka till Sverige och Hässle­holm. Han hade med sig en tro hemifrån, men det var först på gymnasiet som den spetsades till.

– Min tro är min egen, även om den är lik mina föräldrars. Jag tycker det är viktigt att inte bara ta över tron utan bilda sig en egen uppfattning. Bland många funderingar vände jag på frågan och tog ställning till om jag kunde leva utan tron och jag kom fram till att det kunde jag inte.

Startade brevväxling

Det var också nu som han fick sin prästkallelse och det var många vänner som tyckte att det skulle passa honom utmärkt, då de ansåg att han var benägen att ge goda råd och var en bra lyssnare. Under åren då Lars läste teologi i Lund träffade han sin blivande fru på en kristet studentläger i Södertälje. Hon bodde då i Göteborg så det blev en hel del brevväxling, eftersom det var dyrt att ringa och de båda var studenter.

– Hon visste från början att det skulle bli vi, men jag var lite trög. Vi lärde känna varandra genom breven och två år senare gifte vi oss.

De första åren som gifta bodde makarna i Lund, där Lars senare blev studentpräst. Han hann också med att vara präst i Falkenberg och Göteborg innan flytten gick till Stenungsund, där de bodde 20 år i prästgården. Redan efter ett år fick Lars frågan om han ville ta den lediga kyrkoherdetjänsten. En chefstjänst med bland annat mycket administrativt ansvar.

– Jag var bara 33 år då, så jag förstår inte att de vågade. Samtidigt kan jag tycka att unga människor också kan ta ansvar bara de får rätt stöd.

Under 80-talet fick makarna Hjort fyra barn och numera även fyra barnbarn. 2007 blev en tjänst i Partille ledig och Lars blev uppringd av den dåvarande kyrkoherden Leif Sjöstedt.

– Jag kände att jag var färdig i Stenungsund, så jag tog tjänsten och vi flyttade till ett hus i södra Partille. Skogskanten är vår närmaste granne och det är ett fint område. Det blir många promenader i skogen, mycket frisk luft och svamp- och bärplockning.

Sportintresserad

Lars berättar att han är väldigt sportintresserad och älskar att titta på handboll. Som den Partillebo han är tror han på två guld för Sävehof, som han ser live så ofta han kan.

– Handboll är en härlig sport, men väldigt tuff. Det fina är att spelarna aldrig gnäller. Själv är jag en passiv idrottare, men jag tycker om att promenera och cykla. Jag är inte en människa som springer Göteborgsvarvet eller cyklar Vättern runt.

Däremot berättar Lars att han är lite av en föreningsmänniska. Han är bland annat rotarian i Partille och med i organisationen Hopp för barn i Etiopien, som bland annat stödjer landets gatubarn.

När Lars började i Partille församling bestod den av två pastorat. Partille och Furulund samt Sävedalen. Sju år senare bestämdes det centralt att de skulle slås samman. Då Lars varit förändringsledare under processen blev det naturligt att han blev kyrkoherde även i det nya pastoratet.

Lars säger att hans relation till Gud heter Jesus och är den som visar vem Gud är. Han har alltid tyckt om att predika om Guds ord och tycker mycket om gudstjänsten, som han ser som kyrkans kärnverksamhet. När han inte själv håller i gudstjänsten besöker han ändå kyrkan och ibland i någon annan församling.

– Jag fascineras av gudstjänsten och kommer att göra det även i fortsättningen. Präst kommer jag ju vara hela livet, även om jag inte har en tjänst, och visst kommer jag att predika ibland. Ärligt tror jag inte att vi klarat oss utan alla pensionerade präster.

Glädje i arbetslivet

Nu tillhör Lars Hjort snart den skaran av pensionerade präster, men ser tillbaka på sitt arbetsliv med glädje.

– Jag är väldigt tacksam för de här åren i Partille församling och det känns bra att lämna över en verksamhet som fungerar väl. Visst har det varit slitsamt periodvis, men det är som vilket chefsjobb som helst.

Som kyrkoherde har han haft stort ansvar för sina anställda och möjlighet att påverka verksamheten. Han säger att arbetsmiljön är god och att han har omgett sig av så mycket duktigt folk, som han kommer att sakna.

Sin sista predikan som kyrkoherde håller Lars i Jonsereds kyrka på söndag då det är Bönesöndag. Han vill inte avslöja för mycket vad den kommer att handla om, men med anledning av dagen kommer bönen att stå i fokus.

– Jag tycker det är ett fint ämne och jag tror att de flesta människor har någon relationen till bönen. Hamnar man i kris, tror jag man ber en bön.

Lars Hjorts efterträdare blir Mattias Algotson. Han jobbar idag som kyrkoherde i Stora Lundby – Östad pastorat i Lerums kommun och börjar sin nya tjänst den 1 september.