Arkivbild: Per Anger

Krossade bilruta för att rädda hund – döms

Partille kommun

En man hemmahörande i Partille kommun, har dömts till dagsböter efter att ha fällts för skadegörelse.

Det var i september i fjol som en sidoruta på en bil som stod parkerad i centrala Göteborg slogs sönder. En man från Partille kommun åtalades för händelsen. Ställd inför rätten uppgav mannen att han på grund av berusning bara hade fragmentariska minnesbilder av kvällen, och att han varken kunde erkänna eller förneka gärningen.

Mannen uppgav att han hade minnesbilder av att han stod framför en bil och plockade bort glas från sina händer och att det skällde en hund i bilen. Han drog därför slutsatsen att om det var han som slog sönder rutan gjorde han det på grund av att han var orolig för hundens mående.

Ett vittne såg hur mannen vid upprepade tillfällen slog på rutan tills den gick sönder.

Tingsrätten anser att det är bevisat att mannen uppsåtligen krossat rutan, men menar samtidigt att det inte framkommit att han förstört rutan på grund av någon ”allmän förstörelselusta”. Rätten godtar därför förklaringen att det handlade om att undsätta hunden i bilen. Samtidigt konstaterar domstolen att utetemperaturen enligt polisens anteckningar var cirka 15 plusgrader och att den eventuella fara som hunden befann sig i inte kan ha framstått som särskilt trängande.

Sammantaget anser tingsrätten att mannen inte kan gå fri från ansvar. Han döms nu till 110 dagsböter.