Martina Börjesson, psykolog.

Krävs insikt för att vända blad

KRÖNIKAN

Jag avslutade min kontakt med en kvinnlig patient för ett tag sedan. När hon började hos mig hette det att hon hade ångest. Diffus, allmän ångest i vardagen. Det framkom att hon hade ett antal kraschade relationer bakom sig. Nu önskade hon göra en ”nystart” i sitt liv. Det visade sig vid närmare penetration av hennes bekymmer att hon hade gjort en hel del ”nystarter” tidigare. Ett antal relationer hade gått i kras. Och efter varje separation väcktes ett starkt behov hos henne att börja på nytt blad.

När vi pratade om separationerna visade det sig att hon i majoriteten av fallen inte förstått varför det blivit separation. Hon hade inte känt något behov av djupdykning i de frågorna. Hon var sårad. Dessutom hade hon börjat känna sig misslyckad. Hennes motvilja att försöka adressera anledningen till separation gjorde att hon också hade mycket svårt att verkligen gå vidare och göra de där nystarterna som hon önskade. Hon ville lämna det bakom sig. Vända blad. Ett nytt kapitel i livet. Men hur föregående kapitel såg ut blev höljt i dunkel.

Så småningom blev det ändå tydligt att hon vid varje ny relation blev väldigt förälskad. Men alltid osäker när vardagen kom närmare. Och undrade i sitt inre om någon verkligen kunde älska henne om hon helt och fullt visade vem hon var och uttryckte sina behov i relationen. Hennes osäkerhet gjorde att hon höll tillbaka, gjorde om sig på ett sätt hon trodde skulle passa den andre. Kände sig till slut vilsen och undrade om det här verkligen var mannen i hennes liv.

Så här gick det runt. Efter varje separation kände hon sig fri. Nu skulle hon göra det hon själv ville. Inte tänka på någon annan. Men sedan kom längtan efter en relation igen, och tyvärr, samma mönster ännu en gång. Vid något tillfälle fick hon höra att hon inte borde ha någon relation, eftersom det inte fungerar. Då valde hon att söka någon att prata med. Det gick på något sätt inte att längre blunda för det faktum att hon ju i varje relation var den gemensamma nämnaren. Historien upprepade sig. Först när hon hade förstått sin egen historia gick det på riktigt att ”vända blad” i hennes liv.

Väl där, rustad med insikter om sina drivkrafter, rädslor, behov och tillkortakommanden, kunde hon i sitt inre ta ett moget beslut om att göra annorlunda i en ny relation.

  • Martina Börjesson, psykolog