Maria Kornevik Jakobsson (C), ordförande i Välfärdsnämnden i Härryda kommun. Arkivbild: Aron Mikael Sik

Inte säkert att politikerna går på samma linje

Härryda kommun

Maria Kornevik Jakobsson (C) är ordförande i Välfärdsnämnden som ansvarar för kommunens verksamhet inom skola, kultur, fritid och socialtjänst.
– Vi vet att vi måste spara, men det är inte säkert att politikerna hamnar på samma slutsats som förvaltningen, säger hon.

Maria Kornevik Jakobsson har varit med om att bygga ut det förebyggande arbetet riktat till familjer och unga i kommunen. Nu beskriver hon det som att kommunen har hamnat i ”Lyxfällan”.

– Helt plötsligt har vi inte pengar till det vi har byggt upp. Det man kan göra är ju att försöka hitta andra sätt att finansiera olika verksamheter, säger hon.

Välfärdsnämnden har hand om en budget på 1,9 miljarder kronor, men uppemot 80 procent av verksamheten är reglerad i lagar och går inte att skära ner på. Förebyggande arbete är inte lagstadgat vilket innebär att det är där man måste skära ner när pengarna inte räcker till.

– Det blir ju där det känns, det är det vi har jobbat i alla år för att bygga upp. Kraftkällan är en jättebra verksamhet, Tellus är absolut en ”lyxvariant” som man inte måste ha enligt lagen men som är otroligt viktig. Det gäller att hitta var det gör minst ont att skära ner. Var vi kommer att landa vet jag inte än, säger Maria Kornevik Jakobsson.