• Emma Ekenman Fernis blev matchhjälte. Hon kvitterade till 24-24 med bara 17 sekunder kvar av ordinarie tid och gjorde det avgörande målet fram till 27-26 i förlängningen. Arkivfoto: Daniel Elfvelin
  • Elin Hallagård. Arkivfoto: Daniel Elfvelin
  • Fyramålsskytten Olivia Mellegård gjorde bland annat ett viktigt kvitteringsmål under förlägningen. Arkivfoto: Daniel Elfvelin

Historiskt SM-guld till Sävehof

Handboll

Sävehof har inte varit det bästa laget under hela säsongen, men i handboll gäller det att toppa formen till slutspelet och den grenen dominerar Partillelaget totalt. I söndags kväll kom det 14:e SM-guldet.

Det blev en historisk kväll i Nacka när Sävehof tog sitt 14:e guld och tangerade Kvinnliga IK Sports rekordnotering. Men det råder ingen tvekan om vilka som är de nuvarande drottningarna av handboll. Medan Partillelaget har varit 2000-talets stora gigant tog Kvinnliga IK Sport sin senaste titel 1972.

Sävehof var i ledningen under större delen av matchen men det var Skuru som ledde med två mål när knappt två minuter återstod. Emma Ekenman Fernis kvittering kom med bara 17 sekunder kvar av ordinarie tid och sedan gjorde hon även det avgörande målet fram till 27-26 i förlängningen.

– Det var extrem dramatik och jag har svårt att se hur vi lyckades komma tillbaka in i matchen när vi låg under med två, men vi hade ett lyckat sju mot sex-spel och Emma Fernis och Olivia Mellegård gjorde viktiga mål, säger tränaren Rasmus Overby.

Efter insatsen mot Höör i semifinalen fanns det nog ingen som tvivlade på att den regerande mästaren hade en rimlig chans mot serievinnaren i finalen, men troligtvis hade inte ens den mest optimistiska Sävehofsupporten räknat med att det skulle bli seger i tre raka matcher.

– Vi pratade om fem matcher, så det är klart att vi blev förvånade över det, säger Rasmus Overby.

Däremot har laget spelat med ett stort självförtroende.

– Vi har trott på det enda sedan vi började säsongen även om vi visste att det skulle komma någon bomb på vägen. Men vi pratade faktisk redan från början om scenariot att vi kanske skulle sluta som nummer tre i serien och få Höör eller Skuru i semifinal.

Under seriens gång har Sävehof även haft Europacupspel att koncentrera sig på och allt från spelare och ledare till sjukgymnaster och fystränare har jobbat för att laget skulle toppa formen först till slutspelet.

– Jag är väldigt stolt över det här laget och att Sävehof gång på gång visar en sån här hög nivå.

Rasmus Overby riktar även ett stort tack till de outtröttliga supportrarna i Kamikaze.

– Det är A-pojkarna som utgör vår fan club och det är fantastiskt att föreningen har dem. Först åkte de till Alingsås och hejade på herrarna i lördags och sedan åkte de fem timmar till Stockholm i söndags. Det visar lite vilken klubb Sävehof är och att känna deras stöd har betytt extremt mycket för SM-guldet.

Efter firande i Stockholmsnatten räknar Rasmus Overby med att man kommer att fortsätta firandet i Partille. Han vill dock gärna vänta in ytterligare ett guld.

– Jag är så jävla stolt över det vi gör och vi ska festa i Partille också. Men det hade varit fantastiskt roligt för hela klubben att få göra det med herrlaget.

I nuläget ser möjligheten till ett dubbelt guldfirande bra ut. Sävehof leder finalserien med 1-0 mot Alingsås inför morgondagens möte i Partille arena.