• Foto: Daniel Elfvelin
  Elin Hallagård fick avsluta sina år i Sävehof med ett nytt SM-guld och plats i all star-laget. Här ska hon ta emot utmärkelsen efter den andra finalmatchen.
 • Foto: Daniel Elfvelin
  Olivia Mellegård blev uttagen i SHE:s all star-lag som säsongens bästa vänstersexa.
 • Foto: Daniel Elfvelin
  Åttamålsskytten Emma Ekenman Fernis blev matchhjälte.
 • Foto: Daniel Elfvelin
  Johanna Forsberg blev uttagen i SHE:s all star-lag som säsongens bästa mittsexa.

Historisk SM-guld till Sävehof

Handboll

Sävehof har inte varit det bästa laget under hela säsongen, men i svensk handboll gäller det att toppa formen till slutspelet och i den grenen finns ingen som slår Partillelaget på fingrarna. I söndags kväll tog man sitt 14:e SM-guld.

Det blev en historisk kväll i Nacka när Sävehof tog sitt 14:e guld och tangerade Kvinnliga IK Sports rekordnotering. Och det råder ingen tvekan om vilka som är de nuvarande drottningarna av handboll. Medan Partillelaget har varit 2000-talets stora gigant tog Kvinnliga IK Sport sin senaste titel 1972.

Sävehof börjar göra det till en vana att bjuda på nervkittlande finaler. Förra året avgjorde Ida Odén med två sekunder kvar och i söndags blev det nästan lika spännande när gulsvart hade matchboll vid ställningen 2–0 i matcher. Sävehof var i ledningen under större delen av matchen men det var Skuru som ledde med två mål när knappt två minuter återstod. Emma Ekenman Fernis kvittering kom med bara 17 sekunder kvar av ordinarie tid och sedan gjorde hon även det avgörande målet fram till 27–26 i förlängningen.

– Det var extrem dramatik och jag har svårt att se hur vi lyckades komma tillbaka in i matchen när vi låg under med två, men vi hade ett lyckat sju mot sex-spel, säger tränaren Rasmus Overby.

Efter insatsen mot Höör i semifinalen fanns det nog ingen som tvivlade på att den regerande mästaren hade en rimlig chans mot serievinnaren i finalen, men troligtvis hade inte ens den mest optimistiska Sävehofsupporten räknat med att det skulle bli seger i tre raka matcher.

– Vi pratade om fem matcher, så det är klart att vi blev förvånade över det, säger Rasmus Overby.

Stort självförtroende

Däremot har laget spelat med ett stort självförtroende.

– Vi har trott på det enda sedan vi började säsongen även om vi visste att det skulle komma någon bomb på vägen. Men vi pratade faktisk redan från början om scenariot att vi kanske skulle sluta som nummer tre i serien och få Höör eller Skuru i semifinal.

Matcherna har duggat tätt med både SHE och Europacup och allt från spelare och ledare till sjukgymnaster och fystränare har jobbat för att laget skulle toppa formen först till slutspelet.

– Jag är väldigt stolt över det här laget och att Sävehof gång på gång visar en sån här hög nivå.

Rasmus Overby riktar även ett stort tack till de outtröttliga supportrarna i Kamikazes.

– Det är A-pojkarna som utgör vår fan club och det är fantastiskt att föreningen har dem. Först åkte de till Alingsås och hejade på herrarna i lördags och sedan åkte de fem timmar till Stockholm i söndags. Det visar lite vilken klubb Sävehof är och att känna deras stöd har betytt extremt mycket för SM-guldet.

Efter firande i Stockholms- natten räknar Rasmus Overby med att man kommer att fortsätta firandet i Partille. Han vill dock gärna vänta in ytterligare ett guld.

– Jag är så jävla stolt över det vi gör och vi ska festa i Partille också. Men det hade varit fantastiskt roligt för hela klubben att få göra det med herrlaget.

I den andra finalmatchen i Partille förra torsdagen fick tre spelare från Sävehof ta emot utmärkelser för sina platser i säsongens all star team. Johanna Forsberg utsågs till årets bästa mittsexa, Elin Hallagård blev bästa försvarare och Olivia Mellegård bästa vänstersexa. Mellegård utsågs då även till matchens lirare och fick ta emot två individuella priser inom loppet av några minuter.

– Det händer inte så ofta, kanske att det har hänt någon gång i ungdomsåren, säger hon.