• Bild: JENNY FÖRANDER
  STARTSKOTT. Många gick ut hårt när startskottet gick för eleverna i årskurs tre till fem. Cyklisterna från Team Rynkeby God Morgon var med och peppade.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  SPRING I BENEN. Emil Rasmusson, Tim Lindgren, Tilde Rähn, Fhenix Carlsson och Arvid Olofsson Röjer tyckte det kändes bra att springa för att samla in pengar till cancersjuka barn. De går i tvåan på Härrydaskolan.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  DEBUTANTER. För Sara Drougge och Magnus Berndtsson är det första året med Team Rynkeby God Morgon. De har tränat sedan i höstas inför cyklingen till Paris i slutet av juni.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER

Hela Härrydaskolan sprang för cancersjuka barn

Härryda

De är först i kommunen men hoppas att fler skolor ska följa efter. I fredags deltog hela Härrydaskolan i skolloppet som arrange­ras av Team Rynkeby God Morgon.

Skolans ettor och tvåor var först ut. Under en timme skulle de springa eller gå så många varv som möjligt på den nästan 600 meter långa banan runt skolområdet.

– Det var jättekul att springa, tyckte Tim Lindgren efter målgång och fick medhåll av kompisarna.

– Vi springer för att hjälpa barn som har cancer, säger Tilde Rähn.

– Jag blev lite peppad, säger Arvid Olofsson Röjer.

Efteråt fick alla barnen var sitt armband och fruktdryck.

Ett streck för varje varv

Sedan var det dags för eleverna i årskurs tre till fem att starta. För varje varv fick de ett streck på handen för att de skulle kunna hålla reda på hur många varv de sprang.

Sara Drougge och Magnus Berndtsson från Team Rynkeby God Morgon cyklade med och peppade eleverna längs vägen.

Team Rynkeby startades i Danmark 2002 och har sedan dess spridits till flera länder, framför allt i Norden. Varje år cyklar ett stort antal deltagare från sina hemländer till Paris med syfte att samla in pengar till förmån för svårt sjuka barn.

Team Rynkeby God Morgon står även bakom skolloppet som i år arrangerades för fjärde gången. Inför loppet får skoleleverna samla in mikrosponsorer bland familj och vänner som bidrar med en mindre summa pengar för varje varv som eleverna springer under en timmes tid.

I år var 245 000 skolelever från 924 skolor i Sverige, Danmark, Norge och Finland med och sprang.

Sara Drougge berättar att skolloppet i fjol drog in 20 miljoner kronor och alla pengarna går oavkortat till Barncancerfonden.

– Om varje barn har några mikrosponsorer som skänker fem kronor var för varje varv blir det ganska mycket pengar för varje barn som springer och barnen tycker detta är fantastiskt roligt, säger Magnus Berndtsson.

Magnus och Sara är med i Team Rynkeby God Morgons Göteborgslag som består av 34 deltagare. Sedan i höstas har lagmedlemmarna tränat cykling ihop för att komma i form inför den stora prövningen – cyklingen till Paris med start 29 juni.

– Vi har kört spinningpass hela vintern och i april när de hade sopat alla gator började vi cykla på vägarna. Det är en del att tänka på när man cyklar i en så stor grupp, säger Magnus.

Med för första gången

Både Magnus och Sara är med för första gången och ingen av dem hade suttit på en racercykel innan de gick med i Team Rynkeby God Morgon. De flesta som är med i laget har anknytning till någon person som har drabbats av cancer.

– Det finns en emotionell anledning till att man är med, säger Sara.

För att gruppen ska ta sig till Paris på sju dagar kommer de att cykla 20 mil om dagen.

Både elever och lärare på Härrydaskolan tyckte att skolloppet blev väldigt lyckat och hoppas att fler skolor ska följa efter.

– Vi kommer att göra om det nästa år, säger idrottsläraren Anna Falck.