• Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER

Drillas för jobb inom vården

Mölnlycke

Fem läraktiga elever har nu påbörjat sin utbildning. För tre av dem väntar jobb på äldreboende, en inom funktionsstöd och en ska jobba som skolhund.

Härryda kommun fick sina första vårdhundar 2011. Totalt har det funnits sju hundar i tjänst där merparten har jobbat med att höja livskvalitén och tryggheten på olika äldreboenden. Hundarna är personalens egna som utbildas för att kunna följa med sin ägare till jobbet och bidra till verksamheten på olika sätt.

Positiv inverkan

Just nu är det fyra hundar som är i tjänst på grund av någon personal bytt jobb, någon gått i pension och en hund är föräldraledig med valpar.

Eftersom man har sett vilken positiv inverkan hundarna har på sina arbetsplatser har man dragit igång en ny utbildning som ska pågå fram till oktober då de nya hundarna tar examen. Redan innan kursen drar igång lämplighetstestas hundarna och de som inte har de rätta egenskaperna sållas bort.

– Vi tittar bland annat på hundens beteende och personlighet. Vad gör den när den blir rädd? Då ska den gå undan och inte bli aggressiv. Den sociala delen är jätteviktig, hunden ska känna sig trygg och trivas på jobbet. Vi besöker även arbetsplatsen för att se att hunden kommer att trivas, säger Line Steffensen på Extrahjälpen som håller i utbildningen.

En hund som har en mjuk personlighet växer i takt med utbildningen.

– Vi jobbar med att stärka hundens positiva egenskaper. De får aldrig någon bestraffning, det handlar om att vi ska förstå hunden, säger Line.

Lär sig att larma

Fem hundar som har klarat de inledande testerna går nu på utbildning en förmiddag varannan vecka tillsammans med sina ägare. Genom att vägleda hundarna och belöna dem när de gör rätt lär man dem hur de ska agera i olika situationer. När HP/PT hälsar på har de just börjat träna på hur hundarna ska larma personalen om en brukare behöver hjälp. Genom att placera en godis under foten lär ägaren hunden att komma och krafsa den på benet, ett beteende som sedan ska kopplas ihop med att något har inträffat som hunden måste larma om, till exempel att en brukare har fallit omkull.

Även om hundarna fortfarande bara är i början av sin utbildning har de börjat praktisera på sina blivande arbetsplatser och ägarna har redan märkt att de har en positiv inverkan på omgivningen.

Har praktik

Labradoddlen Harry har följt med sin matte Sandra Bauman till jobbet på Ekdalagårdens demensboende fem gånger.

– Efter två-tre timmar är han helt slut. Alla som bor där är väldigt positiva. Han har lätt för att lära och tycker att det är roligt. Vi kan göra samma sak tio gånger och han tycker fortfarande att det är lika roligt, säger Sandra.

Katarina Jongsma jobbar på Solstens dagliga verksamhet för psykiskt funktionshindrade. Hon adopterade hunden Daisy från Rumänien just med tanke på att utbilda henne till vårdhund.

– Vi har en vårdhund som kommer någon gång i veckan och jag har sett hur mycket den gör för våra brukare. Om det är någon som är lite orolig blir den lugnare när det är en hund i rummet, det blir en annan stämning.

Sociala varelser

Malin Johansson är samordnare för Hund i vården och har under flera år haft med sig sin hund Stella till jobbet på ett demensboende.

– Det kan vara personer som är väldigt sjuka och inte vill prata med mig men de pratar med min hund, berättar hon.

Mycket av arbetet som hunden utför sköter den utan ägarens inblandning. Den skapar sociala kontakter med brukarna, motiverar den stillasittande att rör sig, sitter bredvid den som är orolig och livar upp barnbarnens besök när samtalsämnena tagit slut.

Roligt att larma

Men den kan också larma vid ett skarpt läge eller känna av att en brukare är på väg att få ett epileptiskt anfall innan någon i personalen har märkt det.

– Det låter dumt att säga det men hundarna tycker att det är så roligt när de får larma, de får lite adrenalin­påslag, säger Malin Johansson.

Med på utbildningen finns också Saga, en vit schäfer som har börjat praktisera som skolhund i flexgruppen, en mindre undervisningsgrupp för barn med särskilda behov, på Rävlandaskolan.

– Hon lär oss mer än vad vi lär henne, säger Sagas matte Elisabeth Fransson som är resurspedagog.

Blir lugnare

Elisabeth berättar att det märks skillnad i klassrummet när Saga är där. Hunden är snabb på att lugna en pojke när han går upp i spinn och den har fått en elev som enbart velat sitta isolerad i ett eget rum att gå ut på promenad. En annan elev vägrade att åka på studiebesök till gymnasiet om han inte fick ha med sig hunden som stöd.

– Saga har gjort mer än vad vi har åstadkommit på tre år. Hundar är ett fantastiskt komplement, vi har inte det sjätte sinnet som de har, säger Elisabeth Fransson.

Vårdhundar finns nu i många kommuner. Line Steffensen har utbildat hundar även i Partille, Göteborg, Öckerö och Marks kommun och det finns fler företag som utbildar vårdhundar.

En vårdhund är en så kallad social tjänstehund som ska vara tränad för sitt uppdrag. Det är däremot inte tillåtet att ha med sig en sällskapshund utan utbildning till jobb inom kommunal verksamhet.