• Arkivbild
    Hos Sörtorpa fritidsförening kommer man att kunna spana in veterantraktorer.
  • Arkivbild
    I Jonsered håller hembygdsföreningen öppet hus på lördag.

Bra chans att upptäcka kulturarv i närheten

Kultur

På lördag finns alla möjligheter att upptäcka olika kulturarv i närområdet. Inte mindre än tio olika verksamheter håller nämligen öppet hus.

Det är i Lerum, Partille, Härryda och Alingsås kommuner som tio föreningar eller verksamheter öppnar sina dörrar för allmän­heten.

Kristian Gade Andersen är projektledare för Pärlor i Göteborgs insjörike som samordnar och marknadsför lördagen. Han tycker att det finns mycket att upptäcka på hemmaplan.

– Vi åker gärna långt bort för att uppleva något men det finns ofta något väldigt intressant runt husknuten som man inte känner till, säger han.

Späckat schema

Och det är ett späckat schema som väntar på lördag.

I Lerums kommun finns det tre platser att besöka: Lerums bygdegille har öppet hus med fikaservering och rundvisning i byggnaderna, i Tollered håller Tollereds öfvre kraftstation öppet hus och det ordnas även guidade rundvandringar i det gamla brukssamhället. På Nääs håller bakstugan öppet och för den hungrige kommer bröd finnas att köpa.

Frågesport

I Partille kommun öppnar två hembygdsföreningar dörrarna för allmänheten: Hos Partille hembygdsförening visar man upp tekniker för linberedning och håller även frågesport om gamla verktyg och redskap. Hos Jonsereds hembygdsförening erbjuds bland annat café, museum, tipspromenad och guidningar.

I Härryda kommun håller Råda hembygdsförening, Sörtorpa fritidsförening och Hindås station öppet. Hos Råda hembygdsförening kan man till exempel spana in det nybyggda muséet och få se hur det går till att binda en tunna. Utöver det blir det bland annat loppis, fika och ponnyridning.

Hos Sörtorpa fritidsförening ordnas en promenad runt byn och det går även att åka veterantraktor en del av sträckan. Vid Sörtorpagården väntar marknad, fika, frågesport och utställning av gamla föremål.

Och i skogsgläntan står kyrkoherde Peter Bratthammar redo att viga giftassugna par. Där krävs dock att man hör av sig på förhand och att man har hindersprövningen klar.

Öppen scen

Vid Hindås station anordnas ”öppen scen med mikrofon” där den som vill kan komma och berätta om händelser, sagor och skrönor från förr. Det blir även bildvisning.

I Alingsås kommun håller Gräfsnäs bygdegård, och Trampverkstaden i Alingsås öppet. I den förstnämnda blir det tipspromenad, fika och korvgrillning. Och i Trampverkstaden, den elfria verkstaden, går det att att spana in trampdrivna maskiner. Eller varför inte prova på att svarva på trampsvarven?