Foto: privat
Baskiskt besök. På söndag gästar den baskiska manskören Garaizarko Matsorriak Jonsereds trädgårdar för att delta i en planteringsceremoni.

Baskisk kör på besök i Jonsered

Jonsered

På söndag gästas Jonsereds trädgårdar av den baskiska manskören Garaizarko Matsorriak som ska vara med vid en planteringsceremoni.
– Det är en unik händelse, säger Börje Svensson som kommer att agera konferencier.

Det är en stickling från Guernicas ek som på söndagseftermiddagen ska planteras i Jonsereds trädgårdar vid en högtidlig ceremoni. Det hela har historiska orsaker.

Efter det spanska inbördeskriget gick den dåvarande baskiska presidenten José Antonio Aguirre i exil. Han jagades under flera år av Franco-anhängare, och flydde via bland annat Paris och Berlin för att med hjälp av ett falskt pass kunna ta sig till Sverige. I Sverige fick Aguirre hjälp av olika organisationer och privatpersoner, och kunde den 31 juli 1941 gå ombord på fartyget Vasaholm i Göteborgs hamn.

Falsk identitet

Färden gick till Rio de Janeiro i Brasilien där Aguirre tillsammans med sin hustru och deras två söner kunde kliva i land under falskt identitet. Men inte långt därpå hotades deras identiteter att avslöjas, och familjen flydde vidare och hamnade till slut i New York.

Guernicas ek, har vuxit i flera generationer utanför Guernicas regionala regeringsbyggnad, är en freds- och frihetssymbol för baskerna. Sticklingar från eken har planterats på ett sextiotal platser i hela världen, bland annat i Auschwitz och på Capitol Hill. Och på söndag planteras alltså en stickling i Jonsereds trädgårdar.

– Det är ett senkommet tack från baskerna till Sverige och Göteborg, säger Börje Svensson, ordförande för Stockholms manskör och som kommer att vara konferencier vid ceremonin.

Vid ceremonin kommer manskören Garaizarko Matsorriak från Bilbao/Guernica att sjunga. Det blir även föredrag av Ingmar Söhrman, professor i romanska språk vid Göteborgs universitet, som ska tala om Picassos världsberömda tavla Guernica.

Börje Svensson hoppas att många kommer för att delta i vad han ser som en unik händelse.

– Vi stockholmare gläds åt att genom Guernicas ek kunna sammanföra Göteborg och Bilbao. Två städer med utmärkta fotbollsspelare och fantastiska körsångare, avslutar han.