Emma Ekenman-Fernis blev bästa målskytt med åtta mål i den första finalmatchen. Thess Krönell (till höger) gjorde ett mål. Arkivfoto: Daniel Elfvelin

Lång väg kvar till guld

Handboll

Sävehof leder med 1–0 i matcher, men Skuru får fortsätta gälla som favorit till SM-guldet. Det anser i alla fall Sävehofs tränare Rasmus Overby. Ikväll möts lagen igen i Partille arena.

Det var efter en svängig match som Sävehof tog ledningen i finalserien på bortaplan i måndags. Ett oavgjort resultat i halvlek blev till en stor Sävehofledning när laget gjorde de sju första målen i den andra halvleken. Men hemmalaget kröp kusligt nära och var bara ett mål från kvittering när Johanna Ahlm gjorde sitt första mål för kvällen och den inhoppande målvakten Isabella Mouratidou räddade i anfallet efter. Två viktiga sekvenser som bäddade för seger med 22–24.

Det var när Skuru ändrade modellen för sitt anfallsspel, tog ut målvakten och spelade sju mot sex som Sävehof fick problem. Ett problem som man till kvällens match ska ha åtgärdat med hjälp av videoanalys och genomgång i laget.

– Jag tror kanske att Skuru kommer att spela sju mot sex tidigare den här matchen, säger Rasmus Overby.

Han ser gärna att hans lag gör några fler mål framåt, men förklarar liksom tidigare att försvaret är nyckeln om Sävehof ska kunna dryga ut ledningen i finalserien ikväll och till sist vinna ett nytt SM-guld.
Det är långt ifrån alltid som en titt i backspegeln ger några viktiga ledtrådar om utgången, men det är ändå intressant att kika hur det har gått i tidigare matcher. Förutom att Sävehof leder med 1–0 har man ett prickfritt finalfacit mot Skuru. Lagen har mötts i fyra av de sex senaste SM-finalerna, samtliga med gulsvart seger. Å andra sidan toppade Stockholmslaget den här säsongens tabell och slog Sävehof i båda grundseriens matcher.

Så vilket lag har det mentala övertaget?
– Jag tycker att Skuru är favoriter, de har spelat en extremt bra handboll hela säsongen. Men kommer vi upp på den nivå vi varit nu så är vi bra och kan vinna. Det är två väldigt jämna lag, små marginaler avgör och det laget som har det bäst försvaret vinner, säger Rasmus Overby.

Betyder det något att ni spelat fyra av de sex senaste finalerna mot varandra?
– Inte för mig, jag är helt ny i det här och har inte spelat någon final mot dem tidigare. Men många av tjejerna har gjort det och jag vet att några har interna fajter mot varandra efter att ha mötts många gånger.

Nu hoppas Rasmus Overby på ett välfyllt Partille arena ikväll. Tiden när Sävehof var den stora dominanten och programenligt plockade hem guld efter guld är över, påpekar tränaren, som menar att åskådarna kan hjälpa till att vara tungan på vågen.

– Publiken kan bli viktig om vi får till den fest och det enorma publiktryck som herrarna hade mot Skövde.