• Foto: Daniel Elfvelin
  • Foto: Daniel Elfvelin
    Johanna Ahlm.
  • Foto: Daniel Elfvelin
    Olivia Mellegård.

Sävehof klart för ny final

Handboll

Sävehofspelare hoppade upp i varandras famnar, de låg i högar på golvet och skrek ut sin glädje, de dansade, sjöng och omfamnade varandra i stora björnkramar. Efter en bitvis svajig säsong är det lätt att förstå lyckan att ta sig till en ny SM-final.

Under många år var Sävehof den självklara favoriten till SM-guldet. Den situationen hanterade man med bravur fram tills Höör bröt en åtta år lång segersvit 2017. Därefter har styrkeförhållandena jämnats ut och även om man tog tillbaka SM-titeln förra året sågs Sävehof snarare som en utmanare till Höör och Skuru inför den här säsongen. Och efter förlusten med elva måls marginal i den första semifinalmatchen såg avancemanget avlägset ut.

Ventilerade tankarna
På den efterföljande träningen fick alla spelare ventilera sina tankar, med slutsatsen att man var tvungen att hitta tillbaka till grunderna och fokusera på det egna spelet. Sävehof tog sedan tre raka vinster, förra torsdagen lade man beslag på finalplatsen efter 23–21 på hemmaplan.
– Vi höjer oss i slutspelet nu precis som vi gjorde förra säsongen. Vi har varit nere i några djupa svackor, bland annat förlorade vi stort i Champions League ett par gånger och vi var inte det bästa laget i serien. Jag trodde nästan inte att vi skulle kunna ta fram det vi presterade i målvaktsspel och försvarsspel de tre sista matcherna, säger Johanna Ahlm.
Hon tycker att det finns mer att hämta i anfallsspelet, men ser defensiven som nyckeln om det ska bli ett nytt guld. I finalen väntar tabellettan Skuru, som liksom Höör vann båda seriematcherna mot Sävehof.

Försvaret är nyckeln
– Det kommer att bli stentufft och vi får fortsätta att försöka släppa in runt 20 mål bakåt. Vi är inte bäst i anfallet och har ingen Mikaela Mässing (Höör) som gör elva mål i en match, men vi har ett lag som spelar bra tillsammans och det kommer man jävligt långt på, säger Johanna Ahlm, och lyfter fram hårdjobbande lagkompisar som Linnea Pettersson, Thess Krönell och Elin Hallagård.

Från och med i år ändras upplägget för finalen som inte längre avgörs i en match, utan precis som övriga slutspelsrundor i en serie i bäst av fem matcher. Johanna Ahlm avslutar karriären efter säsongen och ser fram emot ett nytt kapitel i livet, men just nu har hon inte bråttom med att bli handbollspensionär.
– Det ska bli kul att det är fem matcher, då får jag spela några till, säger hon.

Olivia Mellegård tror att Sävehof kan gynnas av det nya upplägget.
– Vi har spelat Europacupen och Champions League vid sidan om seriespelet och är vana vid matcher var tredje, var fjärde dag. Det tycker jag att vi ska göra till vår fördel nu, säger om.
Hon vill dock inte tippa utgången av finalen, som startar med match borta på måndag.
– Vi ska fokusera på oss själva, jag hoppas att vi vinner en match borta och så ska vi förhoppningsvis vinna hemmamatcherna med det stora stödet vi har här.

Danskt nyförvärv
I tisdags presenterade Sävehof ett nyförvärv på niometer. Från danska Rinkobing Handbold kommer Ida Lagerbon, en utpräglad spelfördelare och målskytt som under sitt första år i danska andraligan kom sexa i skytteligan på 165 mål.
– Efter mitt besök i Sverige råder det inga tvivel om att Sävehof är helt rätt val för mig i min vidare utveckling, säger hon i ett pressmeddelande.