Arkivbild: PER ANGER

Vorberg kandiderar till ordförandeposten i förbundet

Härryda

Per Vorberg, kommunstyrelsens ordförande i Härryda, kandiderar till posten som ny förbundsordförande för Moderaterna i Västra Götaland.
– Jag tycker om att vara på platser där jag kan bidra till att göra saker bättre, säger han.

Den nuvarande ordföranden för Moderaterna i Västra Götaland, Johnny Magnusson, meddelade nyligen att han planerar att avgå. Landvetterbon Per Vorberg var en av dem som nominerades till att efterträda honom.

Valberedningen har nu gått ut och föreslagit Johan Abrahamsson, kommunstyrelsens ordförande i Mariestad, som efterträdare till Johnny Magnusson men det är på förbundsstämman i Skövde 11 maj som valet avgörs.

– Så vitt jag vet är det bara jag och Johan som kandiderar, det är inga hard feelings mellan oss. Vi har båda ambitionen att ta över ordförandeposten men det är stämman som avgör och sedan är det bara att acceptera det beslutet som fattas, säger Per Vorberg.

Har tid över

I ett pressmeddelande skriver Per Vorberg att han har ”tiden, erfarenhet, energi, drivkraften samt stöd från familjen för att kunna leva upp till min kandidatur som ordförande”.

– Jag har lite kapacitet över, säger han och förklarar att en anledning till att han fått mer tid över i almanackan är att han lämnat över ordförandeposten i Härrydamoderaterna till Rickard Rosengren, 20 år, i samband med årsmötet i februari.

– Jag kan känna igen mig i honom när jag tänker på hur det var när jag själv kom in i politiken för 18 år sedan full av engagemang. Efter två år blev jag ordförande, säger Per Vorberg som innehaft ordförandeposten i Härryda i 14 av de senaste 16 åren.

Delat upp ansvaret

Den ändrade politiska organisationen i kommunen har också bidragit till att Per Vorberg fått lite färre uppgifter på sitt bord.

– Välfärdsnämnden har tagit över ansvaret i vissa frågor, som exempelvis när det gäller uppföljning inom äldreomsorgen, socialtjänst och kvalitetsuppföljningar inom skolan.

Största förbundet

Om Per Vorberg blir vald till förbundsordförande siktar han på att stärka förbundet och se till att dess medlemsföreningar känner att de har stöd i sitt arbete.

– Moderaterna i Västra Götaland är det största förbundet i landet så vi har möjlighet att få ett stort genomslag i partiets politik, säger Per Vorberg.

Han ser det som en uppgift för alla partiförbund i regionen att stå upp för Västsverige mot staten, exempelvis när det gäller infrastruktursatsningar.

– Västsverige är den region som går starkast i Sverige och Moderaterna i Västra Götaland är ett stort förbund som kommer att göra ett stort avtryck, säger Per Vorberg.