Vill rekrytera fler deltidsbrandmän

Mölnlycke/hindås

Sugen på att bli deltidsbrandman? På onsdag i nästa vecka håller brandstationerna i Mölnlycke och Hindås öppet hus för att försöka locka nya förmågor till verksamheten.

Hjärtstopp. Trafikolyckor. Bränder. Varje år inkommer mellan 140 och 160 larm till Mölnlycke brandstation, till Hindås brandstation mellan 70 och 90.

Nu behöver stationerna rekrytera mer personal och håller därför öppet hus där de som är nyfikna får chansen att prata med brandmännen som jobbar där i dag.

– Mölnlycke och Hindås är våra briststationer, omsättningen på personal är 12-13 procent per år, säger Johan Fors, enhetschef för RIB, Räddningstjänst i beredskap.

Snabbt på plats

Han betonar att ingen slutar för att de inte trivs på arbetsplatsen. I stället kan det handla om att man flyttar från orten, får ändrade familjeförhållanden eller byter jobb.

Som deltidsbrandman gäller det att snabbt kunna infinna sig på brandstationen när larmet går.

– Drömscenariot är att man bor och jobbar på orten, men det blir allt ovanligare så vi är väldigt öppna när vi rekryterar folk, säger Johan Fors.

I dag har de 16-17 deltidsbrandmän på varje station, men skulle helst ha 20-22. Förutom att man ska ha möjlighet att snabbt ta sig till stationen vid larm krävs också att man klarar de fysiska testerna.

– Det är inga omänskliga tester men det gäller att ha en viss kondition och styrka. Vi testar också hur man klarar trånga utrymmen och höjder och så gäller det att vara simkunnig. Vi hjälper till med att coacha inför testerna ifall det är något speciellt man behöver träna på, säger Johan Fors.

Brist på flera håll

Deltidsbrandman, eller beredskapsbrandman som det också heter, är ett uppdrag man har vid sidan av sitt ordinarie jobb. Även på andra brandstationer i regionen där det är brist på personal kommer det att hållas öppet hus. I Storgöteborg gäller det exempelvis på Donsö.

Mölnlycke svårast

Brandstationerna i Öjersjö och Rävlanda har dock full bemanning.

– På Öjersjö depå är det aldrig någon brist på personal och i Rävlanda är det en väldigt stillsam station där personalen stannar kvar. Mölnlycke är svårast, min teo­ri är att något av by­känslan har försvunnit i och med att orten växer ihop med Göte­borg och att det är få som bor och jobbar där, det är inte så många som är där på dagtid.

Onsdag 10 april kl. 18-20 är det öppet hus på brandstationerna i Mölnlycke och Hindås.