Bild: Anders Lipkin
En av många befintliga väggmålningar.

Två konstnärer valda till väggmålningarna

Partille/härryda:

Två konstnärer har utsetts till att skapa muralmålningarna i Partille och Härryda.Samtidigt avslöjas att det är Willhems fastigheter på Oluff Nilssons väg 4 och 8 i Partille som ska utsmyckas i konstprojektet Artscape Saga.

I slutet av maj påbörjas konstprojektet där tolv kommuner i Västa Götaland, däribland Partill och Härryda, ingår. Konstnärer från hela världen ska tillsammans med lokala kollegor skapa storskaliga offentliga konstverk.

Det står nu klart att det är den schweiziska konstnären Mona Caron som kommer att stå för konstverken på Oluff Nilssons väg i Partille.

Stärka området

– Vi tror att konst kan bidra med att stärka ett områdes identitet och även påverka människors relation till sitt eget närområde på ett positivt sätt, säger Willhems fastighetschef Eva Håård och fortsätter:

– Självklart hoppas vi på ett stort engagemang hos våra hyresgäster som kommer att kunna sitta på första parkett och se konstverken växa fram. Det kommer att bli något helt unikt.

Konstnären Belin

I Härryda kommer tre muralmålningar att växa fram. Klart nu är att det är konstnären Belin från Spanien som ska stå för en av väggmålningarna.

Hans specialitet är hyper­realistiska konstverk och hans muralmålningar kan misstas för stora porträttfotografier. På senare år har han med inspiration från Picasso riktat in sig på så kallade nypostkubism, vilket ger hans målningar en sär­egen prägel.

Folksagor

Den röda tråden i de många konstverken som ska träda fram är folk­sagor. Syftet med projektet är att inspirera och göra konst och kultur tillgängligt för alla i det offentliga rummet och vardagen.

Konstnärerna finns på plats med sitt målande mellan 27 maj och 16 juni.