”Tänkte inte på det…”

Partille

Vi minns nog alla tv-serien ”Lorry” där Claes Månsson ifrågasätter Peter Dalles idéer och där Peter avslutar sketchen med orden ”Tänkte inte på det…”
Nu skall man alltså fylla en skola i Partille centrum och flytta ner barn från två olika skolor till denna byggnad då barnen är i sin absolut känsligaste ålder. Psykisk ohälsa är otroligt vanligt bland ungdomar och då är trygghet och struktur en viktig del i att de skall klara av att orka vardagen. Barnen flyttas nu till en skola som inte är genomtänkt i hur den skall fungera med elever i. Nämen oj då – den ”fina skolan” skall visst fyllas med levande människor.

Skolan skall alltså fyllas med 375 högstadieelever med mycket känslor, bus, gapande och rörelse. Detta märktes tydligt när barnen fick besöka skolan tidigare nu i veckan.
Barnen ställde många bra och relevanta frågor till de som har hand om projektet och som höll i rundvandringen i Centrumskolan. Men vet ni vad… De hade inte svar på flera av barnens frågor.
Många barn kände tyvärr att det inte kändes så positivt efter rundvandringen.

Politikerna som tog beslutet om tvångsflytten vill inte blanda sig i detaljer och lämnar nu fegt helt över ansvaret till tjänstemän, rektorn och lärare.
Efter påsklovet så är det med lite lovdagar endast 33 skoldagar kvar till sommarlovet och det är fortfarande mycket som inte är klart och genomtänkt. Det finns saker som många faktiskt sett tidigt i processen och som föräldrar redan från start försökt påpeka. Men då liksom nu är svaret att det är ”gnälliga föräldrar” och att förändring ofta leder till oro.

Hur skall våra barns sommarlov bli om de skall känna oro för hur allt kommer bli till hösten?
Om det här nu inte fungerar och blir kaosigt. Vem tar ansvar för det här? Jag hoppas ni – politiker och tjänstemän som tog det här beslutet – i höst går in i skolan och äter er lunch tillsammans med eleverna i bamban ”under hålet” mitt i skolan.
Säg då inte att det är för högljutt och att det luktar matos i hela lokalen. Bli inte förvånade att elever står ovanför hålet och tramsar och kanske kastar sudd eller dylikt ovanifrån på någon som sitter och äter. Det visste ni.

Gå sen in i den kombinerade trä-sy-bildsalen och närvara på en lektion med tre elevgrupper samtidigt. Spännande. Hoppas ni besöker skolan ofta och ser hur ert beslut blev. Ni har under året fått ta del av fakta och oro kring konsekvenser från oss föräldrar.
Det börjar tyvärr utkristallisera sig en tragikomisk likhet mellan ni styrande i Partille kommun – fast ni inte själva inser det – och Peter Dalles karaktär…

En ”gnällig förälder”