Johan "Moderjohan" Mårtensson Foto: Per Anger

Starta själv eller tillsammans?

KRÖNIKAN

Att starta sitt första företag är inte enkelt. Det handlar inte bara om vad det är man skall göra, hur man skall göra men även: Skall man göra det själv eller tillsammans med någon annan?

Om du sitter och tänker på hur det är att vara själv så kan det vara ganska skrämmande första gången. Breven från skatteverket, F-skattsedel, arbetsgivaravgiften, kunder och sedan få ihop verksamheten med att fakturera. Vilket fakturasystem skall man använda??
Det känns lättare om man kan bolla med någon, en annan individ som vill samma sak som du. Jag orkar inte allt själv men tillsammans då kommer det gå enklare. Den där magiska känslan när man krokar arm med någon annan.

”Den sanna samsynen”
När man ser allting på samma sätt. Det handlar om att bygga upp sitt företag och det varar under möjligtvis ett år eller två beroende på verksamhet. Första hemsida, första kunderna… jag ni förstår. Första av allting och man gör det tillsammans. Man spenderar hela dagar, nätter tillsammans för att utveckla sitt företag för att vara konkurrenskraftigt.
Det är något underbart och alla som har upplevt detta vet hur magisk denna tid är. Men vad händer sen när smekmånaden är slut? För tyvärr har allting en början och ett slut.

Tillslut kommer det börja komma små konflikter, man tycker olika. Det blir fler konflikter och kanske till och med en riktigt stor konflikt.  Konflikterna handlar om många saker, det handlar om både privata saker men givetvis även företagsmässiga. Man börjar vilja olika saker både privat men även företagsmässigt till exempel vad skall vi arbeta emot inom företaget? Barn och familj eller kanske någon av er vill öka omsättningen medans den andra vill att den nuvarande nivån skall vara kvar. Du vill jobba mer den andra mindre, jag ni förstår vad jag menar.

Det kommer så många komplikationer senare, kanske har du hört någon säga det? Jag det är säkert något som har förmedlat informationen till dig tidigare, att man borde inte starta företag tillsammans med någon annan.

Det finns lyckade exempel men det finns så himla många tragiska också. Där familjer, vänner och andra nära och kära ryker ihop på grund av företagandet.
Att starta sitt företag själv är att stå på egna ben. Att bemöta allting själv och välja vilka vägar som det skall köras på. Din personliga utveckling som ”egen” istället för tillsammans med någon annan blir högre, ansvarsområdet blir tyngre men även mer givande.

Tänk en gång extra om du tänker på att starta tillsammans med någon. Tänk noga, tänk hårt! Du behöver inte tänka mindre för att du är själv, dina drömmar är lika stora ändå. Jag råder dig till att inte låta dig själv bli medryckt. Ett kallt huvud räddar många affärer och kanske just nu ditt livs största, ditt företag.

  • Johan "Moderjohan" Mårtensson