Foto: Daniel Elfvelin

Självförtroende nyckeln för Pixbo

Innebandy

Ingen rädsla, ingen respekt och tro på den egna kapaciteten. Enligt tränaren Per Tjusberg är det här Pixbos nycklar för att krångla sig ur ett besvärligt grepp. Efter två förluster i sudden death kan motståndaren KAIS Mora avgöra i dagens hemmamatch.

Pixbo har inte haft marginalerna med sig i de två första semifinalmötena. På bortaplan i fredags tog man matchen till förlängning sedan Alicia Fylke kvitterat med 29 sekunder kvar. Mora satte dock avgörande 3–2 knappt fem minuter in i sudden death.

Det såg istället ut som att Alicia Fylke skulle kunna bli matchhjälte på hemmaplan två dagar senare när hon gav Pixbo ledningen med 3–2 med fem minuter kvar av tredje perioden. Men ledningen höll bara i två minuter innan Mora kvitterade. Det blev en förlängning med farliga målchanser åt båda håll innan Mora åter avgjorde och vann med 3–4.

– Det känns väldigt tudelat. Det är klart att det är ett hårt slag när man är så nära, samtidigt kan man vända på det. Vi har gjort bra matcher och är med bra i matcherna, det är värre när man känner att man inte räcker till, säger Per Tjusberg.

Dagen efter väntade ett lätt träningspass med yoga på schemat och redan då upplevde tränaren en bra energi i gruppen.

– Precis som vi visade mot IKSU förra året har vi visat att vi studsar tillbaka. Sen ska man komma ihåg att vi möter ett väldigt namnkunnigt lag som på pappret ska slå oss och som alla räknar med ska gå till final.

Inför det tredje mötet ska Pixbo ”vrida på några nycklar” i spelet, som Per Tjusberg uttrycker det. Men det handlar om detaljer, den avgörande nyckeln är självförtroendet, anser han.

– Vi får inte stanna upp och tveka på att det vi gör är rätt, för det är rätt. Mer än att förändra saker i spelet så handlar det om att gasa. När vi gör det vi ska fullt ut ser det jävligt bra ut, säger tränaren.

Det har varit två extremt jämna matcher, men är det bara en tillfällighet att Pixbo förlorat båda gångerna?
– De har varit bättre på att göra mål, det går inte att sticka under stol med och jag kan inte säga att det är orättvisa segrar. I spel fem mot fem tycker jag till och med att vi är bättre än vad de är, men de har några spelare med stjärnglans över sig medan vi mer får förlita oss på lagprestationen.

Detta är än mer ett faktum sedan landslagsstjärnan och lagkaptenen Ida Sundbergs hälsena gick av i årets första match. Även den vikarierande kaptenen Isabell Krantz har dragits med en fotskada, men gjorde en stabil insats i söndagens match.

– Jag tyckte att hon kändes pigg, säger Per Tjusberg.

Goda insatser och bra energi i gruppen talar för att Pixbo fortfarande kan bjuda upp till kamp, men faktum kvarstår att favorittippade Mora skaffat sig ett 2–0-övertag och kan avgöra på hemmaplan idag, torsdag.

– Jag kanske kan upplevas som naiv, men jag tror stenhårt på att vi kan klara detta. Vinner vi en match så är vi på gång, och kan vi vinna en match kan vi vinna tre, säger Per Tjusberg.