Jonas Larholm gjorde det avgörande målet. Foto: Daniel Elfvelin

Sävehof slog ut Malmö

Handboll

Kanske är ett års mer rutin på många unga spelare den främsta orsaken till Sävehofs avancemang, men det var åldermannen som sköt laget till semifinal. I onsdags kväll gjorde 36-årige Jonas Larholm det avgörande målet fram till 29–28 när man slog ut Malmö i kvartsfinalen.

I både grundserien och slutspelet visade protokollen idel bortasegrar. Så såg statistiken ut innan Sävehof bröt trenden i Partille Arena, men liksom tidigare kvartsfinalmöten blev det strid in på målsnöret. I inledningen av andra halvlek ledde gästerna som mest med fem mål och såg ut att tvinga fram en avgörande match i Malmö.

Sävehof hittade dock tillbaka in i matchen. Med en knapp kvart kvar kom kvitteringen genom sexmålsskytten Christoffer Brännberger och därefter följdes lagen åt. Jonas Larholm beskriver det som en explosion med en scenförändring som inträffade i det här skedet och han tycker att Sävehof var mentalt starkare. Skrällen var ett faktum när tabellsjuan till sist vann med uddamålet och slog ut tabelltvåan.

– Så klart har vi haft flyt men vi har kämpat oss till det här i fyra matcher och jag tycker inte bara att det är tillfälligheter, vi har vapen att plocka fram när det behövs, säger han.

I onsdagens möte var ett sådant vapen Jonas Larholms egen bössa. Han gjorde tre mål i matchen, varav ett från straffpunkten, och stod för det avgörande målet med 45 sekunder kvar att spela.

– Någon ska göra det också. De har lärt sig att jag passar bra men nu har jag visat att jag kan skjuta när det gäller också, säger han och skrattar.

Men även om den landslagsmeriterade veteranen fick spela rollen som matchhjälte lyfter han fram lagets många unga spelare. Att de har fått ett års mer rutin tror han är den avgörande skillnaden som gör att man nu vinner med 3–1 i matcher mot Malmö, som sparkade ut Sävehof i kvartsfinalen 2018.

– Vi har många unga spelare och de är mer slipade tekniskt och taktiskt och även fysiskt starkare, de har stått emot Malmös tunga niometersgarde även om vi hade det ganska tufft mot dem idag, säger Jonas Larholm.

Efter Skövde blev Sävehof det andra laget att bli klart för semifinal. Avgörande kvartsfinalmöten väntar mellan Kristianstad och Redbergslid samt Alingsås och Ystad.

Inför nästa slutspelsrunda efterlyser Gzim Salihi fortsatt hög kampvilja hos sitt Sävehof.

– Vi ska jobba som vi gör och vara som en familj. Vi ska slänga oss efter bollar för varandra, och göra mål för varandra.