Popkollo kommer till Mölnlycke

Mölnlycke

I sommar kommer Popkollo tillbaka till Mölnlycke. I juli anordnas tre olika läger för tjejer och transpersoner som vill prova på att spela i band.

Det var musikern Marit Bergman som tog initiativ till att starta det första Popkollot som hölls i Hultsfred 2003. Sedan dess har det hållits 222 kollon, hundratals band har bildats, tusentals låtar skrivits, repats och framförts.

Målet med verksamheten är att få fler unga tjejer och transpersoner att våga satsa på musiken.

– Marit Bergman upplevde att det var väldigt ojämställt i musikbranschen och ville skapa bättre förutsättningar för tjejer och transpersoner att utveckla sin musikalitet, säger Jessica Nilsson, verksamhetskoordinator för Popkollo Göteborg som står bakom sommarens läger som hålls i Wendelsbergs folkhögskolas lokaler.

2017 hölls det första Popkollot på Wendelsberg och efter önskemål från deltagarna är man nu tillbaka med tre olika läger; ett fortsättningsläger för dem som kanske varit med på Popkollo förut och känner sig mer musikaliskt trygga (14-18 år), ett originalläger där deltagarna inte behöver ha några förkunskaper alls (12-16 år) som går parallellt med ett läger med inriktning mot metal/punk (14-18 år).

Provar olika instrument

Under lägerveckan får del­tagarna prova på att spela olika instrument och bildar band med varandra, skriver egna låtar och får till sist framföra sina egna alster på scenen. Det hålls workshops i olika ämnen och det kommer en gästartist som berättar om sina egna erfarenheter från branschen.

Jessica Nilsson tycker att mycket har förändrats sedan Popkollo drog igång för 16 år sedan, men fortfarande finns det attityder och strukturer i musikbranschen som hämmar tjejers och transpersoners möjligheter att utvecklas som artister.

– Det finns gamla strukturer som hänger kvar, speciellt i toppen där makten och pengarna finns, säger hon.

Popkollo växer för varje år och Jessica Nilsson tolkar det som att det är ett forum som fortfarande behövs.

– Det är många deltagare som säger att här kan de slappna av och vara sig själva, fria från alla förväntningar, säger hon.

Vill avveckla sig själva

Popkollos eget mål är att före­ningen inte längre ska behövas år 2052.

– Jag hoppas innerligt att vi inte kommer att behövas då, men vi behöver hjälp på traven från branschen, säger Jessica Nilsson.

Popkollo Göteborg arrangerar i sommar läger i Göteborg, Borås, Kungälv samt i Mölnlycke. I Färgelanda hålls också ett Popkollo för vuxna mellan 18 och 100 år.

– Det fanns ett stort intresse för att spela musik även bland deltagarnas föräldrar, säger Jessica Nilsson.

Lägerdeltagarna kan komma från hela landet, men Jessica Nilsson hoppas att även ungdomar från Härryda kommun ska få upp ögonen för sommarens läger.

– Vi vill sprida oss i regionen, säger hon.