• Klara Loneberg kvitterade till 3–3, men sedan avgjorde Mora. Arkivfoto: Daniel Elfvelin

Pixbo räckte inte riktigt till

Innebandy

Historien återupprepade sig i den tredje matchen mellan Pixbo och KAIS Mora, det blev åter en jämn match där Mölnlyckelaget föll med uddamålet. Därmed är Pixbo utslagna.
– Det är ingen slump, säger tränaren Per Tjusberg.

Det var minst sagt en tuff uppgift Pixbo tog sig an på skärtorsdagen, med 0–2 i matcher var seger ett måste för att semifinalserien skulle leva vidare. Visserligen krävdes det ingen övertid som i de två första mötena men återigen stod Mora som segrare efter ett avgörande 4–3-mål med drygt sju minuter kvar. Dessförinnan hade Eliška Krupnová och Klara Loneberg gett Pixbo hopp med två snabba mål i inledningen av tredje perioden.

Per Tjusberg hade kunnat prata om stolpe ut och tillfälligheter, men tränaren hyllar istället Mora som en värdig vinnare.

– Det är ingen slump att vi inte riktigt får till det där lilla sista framför mål samtidigt som Anna Wijk gör två mål genom klassavslut. De har spelare med mycket slutspelsrutin och landslagsrutin.

Han är dock nöjd med lagets prestation. Med flera spelare som försvann tippade många att det skulle bli en mellansäsong för Pixbo, som alltså pressade den favorittippade tabelltvåan Mora i samtliga semifinalmatcher.

– Jag kan inte vara annat än stolt. Vi har fått bygga om mycket i laget och det är många som gjorde sitt första SSL-slutspel, men vi har visat att vi kan utmana de bästa.

Tränaren har även fått egen uppskattning under veckan som gått. Han blev utsedd till Årets fair play-ledare bland damtränarna, ett pris som delas ut av Svensk Innebandy och Pantamera. ”Per för en lågmäld tillvaro i båset och är proffsig i sitt agerande och bemötande. Han förespråkar konstruktiv dialog och har ett stort hjärta för sporten. Per utstrålar samma samlade ledarskap där han visar en stor portion pålitlighet att vi domare, tillsammans med spelarna, gör allt vi kan för att göra varje match så bra som möjligt”, står det i motiveringen.

– Jag fick det förra året också så i år tänkte jag att någon annan skulle få det, men det är kanske bara jag som kan bete mig i båset, säger han och skrattar innan han blir mer allvarlig.
– Det är så klart jätteroligt, det är ett fint pris och det är roligt att få uppskattning för något jag står för.

Allt talar för att Per Tjusberg blir kvar i Pixbo, men han hoppas på att få kliva in i en ny roll som spelaransvarig i både herr- och damlaget. Rollen skulle innebära att han jobbar med individutveckling och får möjlighet att ägna sig åt små detaljer som det inte finns utrymme för i dagsläget.

– Men vi är inte i hamn än, säger Per Tjusberg.

Pixbo måste i så fall hitta en ersättare för damlaget och än så länge har klubben inte gjort klart med någon efterträdare till herrtränaren Jonas Eliasson.