Foto: Daniel Elfvelin
Gustav Fritzell är missnöjd över att varken han själv eller laget kom upp i bättre nivå under slutspelet.

Pixbo föll tungt i slutspelet

Allmänt

Pixbo startade kvartsfinalserien svagt, höjde sig sedan och avslutade den bättre. Men den bittra sanningen: laget räcker inte till mot Falun – en av Sveriges två innebandygiganter. I fredags var SM-slutspelet över efter den fjärde raka förlusten.

Efter Pixbos stjärnsmäll med förlusten 3–14 på hemmaplan i den andra matchen pressade man Falun i den tredje drabbningen på bortaplan. Men en knapp förlust där följdes upp av ytterligare en förlust i fredagens match, där Mölnlyckelaget inte lyckades nypa tag i det sista halmstrået. Matchen slutade 3–9 och Falun går till semifinal efter 0–4 i matcher.

– Vi spelade bra i långa stunder men de är jävligt kliniska och sätter sina avslut, säger tränaren Jonas Eliasson.

Han hyllar Falun som en värdig vinnare och känner en tomhet efter ett totalt fokus på innebandy den senaste tiden.

– Jag har aldrig känt mig så maktlös som tränare. Vi räcker inte till och det känns frustrerande, men de är helt enkelt bättre än oss. De har tio, elva landslagsspelare och vi har två (Gustav Fritzell och Martin Östholm) varav en var skadad, det säger en hel del, säger han.

Jonas Eliasson anser att Storvreta och Falun är i en klass för sig och tycker att det var synd att man ställdes mot den ena av favoriterna redan i kvartsfinalen. Han upplever att Pixbo var mer redo för ett slutspel än förra året, vilket laget bland annat visat genom att slå semifinallaget Dalen i två av tre matcher i grundserien.

– Vi gör en ganska stabil och jämn säsong utan några rejäla dippar och vi har tagit poäng konstant. Vi har haft tre unga som utvecklats mycket. Charlie Jonsson och Alfred Pettersson har spelat mycket under säsongen och tagit för sig. Målvakten Filip Vom Hofe spelade bara en match i serien men hoppade in mot Falun och gjorde det bra.

Gustav Fritzell håller med sin tränare att man mötte en bättre motståndare, men tycker att Pixbo borde ha bjudit på hårdare motstånd.

– Falun är ett bättre lag men vi hade kunnat ha en chans att vinna om vi presterat bättre. Vi hade behövt spela över vår förmåga och haft lite flyt, säger han.

Förväntningarna var höga på Gustav Fritzell, nominerad till Årets spelare 2017/2018, när han värvades till Pixbo från Linköping inför den här säsongen. Sett till antalet poäng tangerar han nästan förra säsongens skörd och blev poängbäst i Pixbo med 56 poäng, en före Andreas Stefansson. I slutspelet gjorde de fyra poäng var.

Har du bidragit på det sätt du vill?

– Ja, till viss del känner jag att jag har gjort det och det känns skönt att det inte var någon engångsföreteelse att jag gjorde många poäng i Linköping förra säsongen, men precis som att inte laget presterade på den nivån vi kan så kräver jag mycket mer av mig själv än jag visade i slutspelet. Det känns tråkigt att jag inte är mitt bästa jag i de viktigaste matcherna.