Anita Östlund. Foto: Daniel Elfvelin

Östlund ohotad segrare

Konståkning

Anita Östlund har haft betydligt bättre tävlingar än det hon presterade i helgens Elitseriefinal. Men favoriten kunde trots allt avsluta en motig säsong med att försvara titeln och ta sitt andra raka guld.

Det är inte mycket som har gått den 18-åriga Landvetteråkarens väg den här säsongen, som kantats av skador och sjukdomar. Silvret i Halloween Cup i Ungern var en framgång, men därefter avstod hon SM, kämpade till sig en 18:e plats trots förkylning i EM och misslyckades med att ta sig vidare till det fria programmet i VM i mars.

På plats i Frölundaborg i helgen var hon ändå skyhög favorit i damklassen och i lördag slog hon till med sitt överlägset bästa kortprogram för säsongen, med 61,61 poäng var hon nästan tio poäng bättre än tvåan Josefin Taljegård. Hon följde upp med tävlingens bästa åk även i söndagens fria program, men flera missar i hoppen gjorde att det var en allt annat än glad guldmedaljör som klev av isen med totalt 158,55 poäng.

– Jag är inte så jättenöjd med det långa programmet, men det har varit en tuff säsong och det gick väldigt bra i det korta programmet där jag satte alla hopp. Jag får ta med mig det som var bra härifrån, säger hon.

Anita Östlund berättar att hon kom till tävlingen utan skador och att formen känts bättre den senaste tiden. Men även en åkare med rutin från både OS, VM och EM kan få bendarr i en Elitseriefinal, som vid sidan av SM är den största nationella tävlingen för året.

– Jag var nervös idag (läs i söndags) och tappade fokus, säger hon.

I och med segern försvarade Anita Östlund titeln från förra årets Elitseriefinal, där hon också vann närmast före Josefin Taljegård. Östlund har även en juniorseger från 2016.

Vad är guldet värt?
– Det är väl värt lite grann, men det var inte det viktiga, utan det jag ville var att få till bra åk.