• Foto: Hogir Alsilevanai
    Prisade elever. Lexbyeleverna bakom den prisbelönta temakvällen och som i maj får åka till Unicefgalan. Från vänster: Stina Bernbratt Sénor, Ellen Krona, Tuva Olausson, Alondra Christensen, Vera Almqvist, Aisha Attar och Bella Kuusk. Bakom står SO-läraren Henrik Thomsen. Vid fototillfället saknades Olivia Björkstrand.
  • Foto: Hogir Alsilevanai
    Gänget bakom temakvällen. Vera Almqvist, Ellen Krona, Aisha Attar, Alondra Christensen, Tuva Olausson Isberg, Stina Bernbratt Sénor, Bella Kuusk och SO-läraren Henrik Thomsen. Saknades vid tillfället gjorde Olivia Björkstrand.
  • Foto: Hogir Alsilevanai
    Lexby skola vann kategorin Bästa budskap vid Operation dagsverke 2018.

Lexbyelever till Unicef-galan

Partille

Lexbyelevernas temakväll vann pris för Bästa budskap. Snart åker de till Stockholm för att delta i Unicefs tv-sända gala.

Det var på FN-dagen i höstas, den 24 oktober, som Lexby skola för andra året deltog i Operation dagsverke.

– Det är ett hundratal skolor i Sverige som är med varje år, säger Henrik Thomsen, SO-lärare på Lexby skola.

Sex tjejer i klasserna 8E och 8D bestämde sig för att göra något annorlunda, och två tjejer från klass 6D hakade på. Det hela mynnade ut i en temakväll som hölls på skolan och som var öppen för alla.

– Under kvällen hade vi underhållning, presentation, fika och lotteri, säger Bella Kuusk, en av eleverna bakom kvällen.

För underhållningen stod tre elever från skolan och dottern till en av skolans lärare.

Stoppa våld mot barn

Pengarna som samlades vid Operation dagsverke 2018 gick till att stoppa våldet mot barn i Albanien. Enligt Unicef, som står bakom Operation dagsverke, är våld mot barn vanligt i både skolor och hem. Så många som åtta av tio barn i Albanien utsätts för våld eller kränkningar av skolpersonalen.

– De använder våld i hemmen och i skolorna. Det var det vi samlade pengar till för att få stopp på, säger Bella Kuusk.

Och Lexby-elevernas temakväll uppmärksammades av Unicef vars jury utöver Christina Heilborn, programchef på Unicef Sverige, bestod av bland andra Mark Levengood och Viktor Frisk. Juryn bestämde sig för att utse Lexby skola till vinnare av bästa budskap, en av fyra vinnarkategorier. Motiveringen lyder:

”Skolan visade genom sin temakväll att en av de viktigaste delarna av Operation dagsverke: elever som hjälper elever. Kvällen innehöll sång, musik, fika och information om hur vi kan skydda barn mot våld i Albanien”.

Tv-sänd gala

Som pris har skolan och eleverna fått ett diplom och biljetter till Unicefs tv-sända insamlingsgala Världens viktigaste kväll, som går av stapel i början av maj.

Så om några dagar bär det av till Stockholm för Lexby-tjejerna för att delta i galan.

– Det känns jätteroligt. Vi gjorde något för andra människor och fick också ett pris, säger Aisha Attar.

Totalt samlade Lexby skola in cirka 55 000 kronor vid höstens Operation dagsverke. I hela Sverige samlades cirka 1,2 miljoner kronor in till Unicefs arbete för att minska våldet i skolorna i Albanien.