Bild: JENNY FÖRANDER
FILMVANA. Casper Liljesjö har medverkat som statist i ett flertal stora filmer och nu har han blivit utsedd till Årets barnstatist.

Casper – en tålmodig statist

Mölnlycke

Casper Liljesjö, 12 år, var med i sin första film när han var sex år. Nu har Mölnlyckekillen utsetts till Årets barnstatist på Guldtackegalan i Stockholm.

Casper Liljesjö berättar att han har varit med i ett tiotal filmer. Debuten skedde i storfilmen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann där han fick agera barn i scener som utspelade sig i början av 1900-talet.

Sedan dess har det rullat på med fler uppdrag.

– Jag skrev in Casper på en statistsida när han var liten och efter ett tag hörde de av sig. När han har varit med har det visat sig att han har bra tålamod, det är ju inte alla barn det passar att vara med och filma i och med att det är så mycket väntetid, men Casper har alltid tyckt att det är kul, säger hans mamma Annelie.

Casper har svårt att förklara varför det är så kul att agera statist.

– Jag tycker bara det är roligt. Det är spännande att se hur de gör vissa specialeffekter. När jag var med i En man som heter Ove blev jag utburen ur ett brinnande hus, det vara bara fejkeld men det såg jättecoolt ut. Till Halvdan Viking hade de byggt upp en hel vikingaby i skogen, säger Casper.

Med i trailern

I En man som heter Ove syns Casper till och med i trailern. Scenen där han blev räddad ur Oves brinnande hus spelades in mitt i natten för att det skulle vara mörkt. Annelie minns att Casper såg helt svettig ut efter att scenen spelats in.

– Jag hade vaselin i ansiktet, förklarar Casper.

I kortfilmen Fight on a swedish beach fick han agera tillsammans med sin lillasyster Cornelia som också har varit statist i några filmer. För att få rollerna fick de provspela i konkurrens med 20 andra barnpar. Det är enda gången som Casper har behövt provspela för en roll. Annars brukar den som är statistansvarig bara ringa och fråga om han vill vara med och funkar det så ställer han gärna upp.

Utmärkelsen till Årets statist i kategorin barn/ungdom baseras framför allt på Caspers insatser i filmen Halvdan Viking som hade biopremiär i höstas. I den filmen hade han ett namn, Eskil, och hade lite repliker.

– Då fick jag frågan om jag ville vara med ännu mer på inspelningsplatsen, säger Casper.

Det var hans största roll hittills och uppenbarligen gjorde han ett bra jobb eftersom han blev utsedd till Årets statist.

– Om jag får chansen vill jag jättegärna vara med i fler filmer.

Har du någon drömroll?

– Drömmen är att ha en ganska stor roll i en känd film så att man syns jättemycket.

Vad krävs för att vara en bra statist?

– Det krävs bra tålamod och man måste verkligen lyssna. Om det blir omtagningar ska man bara fortsätta att agera med samma inlevelse, säger Casper.

Lassgård en favorit

Favoritskådespelaren är Rolf Lassgård som Casper träffade i samband med inspelningen av En man som heter Ove.

För Casper är det framför allt filminspelningar som lockar så han har inte provat på att spela teater.

– Det verkar roligare att spela in film, teater känns lite töntigt och mer för småbarn. Det känns mer coolt och uppvuxet att vara med i en film, säger Casper.

Priset i form av ett diplom och en guldtacka (inte i äkta guld) fick Casper ta emot under Guldtackegalan i Stockholm för några veckor sedan. På galan som organiseras av Statistföreningen korades även Årets kvinnliga respektive manliga statist.

Sedan denna intervju gjordes har Casper hunnit med ännu ett statistuppdrag i tv-serien Bäckström som bygger på Leif GW Perssons böcker. Där har han repliker mot huvudrollsinnehavaren Kjell Bergqvist.