Arkivbild
TAR NER SKYLTEN. Mer än hälften av Arbetsförmedlingens kontor kan försvinna, däribland kontoren i Mölnlycke och Partille.

Arbetsförmedlingen lägger ner

Härryda/partille

Arbetsförmedlingens kontor i Partille och Mölnlycke är två av de 132 som myndigheten föreslår ska läggas ner. När det ska ske är däremot ännu oklart.
Redan nu märks emellertid att Arbetsförmedlingen har mindre pengar att röra sig med.

I förra veckan presenterade Arbetsförmedlingens ledning förslaget till nytt, framtida kontorsnät. Enligt det ska 132 kontor avvecklas och endast 106 behållas. Både Partille och Mölnlycke hör till dem som föreslås läggas ner.

Gabriella Bouizgarne, chef för Arbetsförmedlingens östra Göteborgsregion dit Partillekontoret hör, vet inte när den planerade stängningen blir av.

Lokal dialog

– Först måste det fattas ett beslut, säger hon och hänvisar till pågående förhandlingar med facket.

– Vi ska ha en dialog lokalt också, med personal, kommuner och samarbetspartner, om vad som kan bli de bästa fortsatta lösningarna, säger Gabriella Bouizgarne och tillägger att möten är inplanerade i dagarna.

Hon framhåller att Arbetsförmedlingen är mån om att även i fortsättningen ha ett nära samarbete med kommuner och lokala företag. Men riktigt hur myndigheten ska jobba i framtiden, förutom att det blir mer digital kundtjänst, är fortfarande omgärdat med flera frågetecken.

– Vi väntar på politiska direktiv om detaljerna för hur vårt uppdrag ska se ut. Fram till dess jobbar vi på samma sätt som tidigare, säger Gabriella Bouizgarne och framhåller att hon är stolt över sin personal.

– Stor eloge till dem. De anstränger sig och jobbar på med bravur i den här situationen, säger hon.

Får mindre pengar

Men riksdagen har redan skurit ner på anslagen till myndigheten vilket bland annat märks på att anvisningar till så kallade extratjänster och moderna beredskapsjobb stoppades vid årsskiftet. Gabriella Bouizgarne ser en risk för att långtidsarbetslösheten ökar.

– Ja, en påtaglig risk, säger hon och tillägger att man måste se till att ha pengar kvar till jobb- och utvecklingsgarantin för just långtidsarbetslösa.

Finns kvar i Mölndal

Kristina Kjellberg är chef för Arbetsförmedlingen Mölndal-Härryda. Hon bekräftar att Mölnlyckekontoret är ett av dem som förslås läggas ner, medan kontoret i Mölndal behålls.

– Det är ett förslag, än är inget beslut fattat och det finns ingen tidsplan för när det ska ske, säger hon.

Hon betonar att Arbetsförmedlingen håller på att ställa om för att erbjuda fler digitala tjänster, vilket minskar behovet av lokala kontor.

– Kontoret i Mölndal och tre kontor i Göteborg kommer att finnas kvar och det är ju ingen omöjlighet att ta sig dit, säger hon.

På kontoret i Mölnlycke jobbar mellan 15 och 20 personen, men det är inte klart att just de får sluta om förslaget att stänga kontoret går igenom.

– Det finns ett varsel på 4 500 personer inom Arbetsförmedlingen så det finns ju risk för att personal blir övetalig men vi har inte fått någon siffra på hur många som riskerar att sägas upp i vårt område. Det räknar vi med att få besked om inom en snar framtid, säger Kristina Kjellberg.

Stort varsel

Arbetsförmedlingens nya kontorsnätverk hänger alltså ihop med en snävare budget och det faktum att myndigheten har varslat om att ett stort antal anställda ska sägas upp. 

– Vi kan inte genomföra en så stor personalneddragning utan att göra förändringar i antalet kontor, har Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingens generaldirektör, uttalat i ett pressmeddelande.

19 personer arbetar på kontoret i Partille, men precis som när det gäller kontoret i Mölnlycke är det inte alls säkert att just de kommer att sägas upp.

– Kontorsnätverket är en process och omställningen en helt annan, påpekar Gabriella Bouizgarne.

En del i förändringen är att Arbetsförmedlingen bygger ut sin kundtjänstverksamhet från 800 till 1 500 medarbetare.