Foto: Robert Orlowski
Organiserat hem. Sari Karlsson Manni har tagit till sig Kon Mari-metoden, som handlar om konsten att städa och förändra livet genom ett organiserat hem. Här tillsammans med Marie Kondo.

Sari förändrar livet genom att städa

Mölnlycke

Går det att förändra sitt liv med hjälp av städning? Sari Karlsson Manni har testat den populära Kon Mari-metoden och intygar att det går.
25 april kommer hon till Mölnlycke för att föreläsa om metoden.

2011 gav japanska organisationskonsulten Marie Kondo ut boken ”Konsten att städa – förändra ditt liv med ett organiserat hem”. Sedan dess har boken lästs och älskats av miljontals människor runt om i världen och även i Sverige har den fått människor att städa ut sina hem och göra omstart i sina liv.

Landvetterbon Sari Karlsson Manni är en av dem som har tagit till sig metoden och har följt den fullt ut.

– Den är en ganska stor resa man gör. När du är klar har du gått igenom din historia, dina drömmar, och reflekterat över vad som är viktigt för dig, säger hon.

Sari Karlsson Manni har alltid gillat ordning och reda och struktur i tillvaron. Via en grupp på Facebook fick hon höra talas om Marie Kondos bok.

– Det var 2014, då fanns den bara på engelska och vi beställde den på nätet. Vi startade en Facebook-grupp där vi diskuterade boken och tog stöd och peppade varandra att följa metoden, berättar Sari.

Väldigt strukturerad

Hon uppskattar att metoden är väldigt strukturerad. I stället för att städa lite här och där och aldrig känna sig riktigt klar innebär Kon Mari-metoden att systematiskt gå igenom alla sina ägodelar och rensa ut allt som inte behövs eller skänker ägaren lycka och energi.

De saker som man aktivt valt att spara ska sedan ha sin egen plats i hemmet. Varje gång de har använts ska de tillbaka till sin plats och vips – du behöver aldrig mer gå runt och leta efter saker som ska finnas ”någonstans” i huset. Hur mycket tid spara du inte på det?

En utrensning enligt Kon Mari-metoden innebär att starta med det enklaste – garderoben. Men inte en garderob i taget utan alla kläder du äger ska fram på en gång. Varje plagg som inte skänker dig glädje går bort.

Efter garderoben är det dags för nästa kategori saker till dess att alla ägodelar i huset har gåtts igenom.

Mari Kondo betonar att man ska ”städa sin egen trapp först”. I stället för att störa sig på den äkta hälftens eller barnens grejer tar man itu med sitt eget.

– Man blir ganska ödmjuk, det är lätt att inte se hur mycket grejer man själv har. Jag började med mina grejer och sedan hakade familjen på. Jag har inte tvingats någon men uppmuntrat och förklarat varför det är skönt att ha ordning och reda, att ha få saker som alla vet var de finns, säger Sari.

Lugnare familjeliv

Hon beskriver att familjelivet har blivit lugnare när ingen behöver springa runt och leta efter saker. Familjen har gjort sig av med mycket förvaring, möbler, ”krafs” och dubbletter.

– Vi har gjort oss av med flera bokhyllor, det är väldigt skönt. Jag är en bokmänniska och hade hundratals böcker som jag hade läst och sparade, men Marie Kondo säger att en boks uppgift är att bli läst. När du har läst den kan du släppa taget och låta den bli läst av någon annan, säger Sari.

Att rensa ut alla papper var också en förändring som gav mycket energi. De papper som måste sparas ryms i ett par pärmar.

– Det var kartongvis med papper som hade legat spridda överallt som försvann. Nu har det blivit vardag att ha det så här men i början kändes det så fantastiskt att öppna garderoben, det var en så stor förändring, säger Sari.

Skänkte till Stadsmissionen

Mycket av det familjen rensade ut skänkte de till Stadsmissionen.

– I början försökte jag sälja grejer på nätet men jag insåg att det var jättemycket jobb för väldigt lite pengar. Då var det mycket roligare att se hur glada de blev över sakerna vi skänkte än att lägga fem timmar på något som kanske skulle ge hundra kronor.

Hela processen, inklusive garaget och trädgårdsförrådet, tog ett och ett halvt år.

– Det är en stor resa och när det var klart kändes det nästan lite konstigt. Man tänker ”vad ska jag göra nu?” Det är då man börjar ta tag i andra saker, som ekonomi, hälsa, arbete, fritidsintresse. Man får mer självförtroende att ta tag i andra saker i sitt liv.

För vissa kan det handla om att hoppa på en utbildning, att skilja sig eller flytta till ett nytt hus.

– Jag är fortfarande gift med samma man och bor kvar i samma hus, men jag har bytt jobb och har fått kortare resväg, säger Sari.

Hon ser fram emot föreläsningen som hålls i Studieförbundet Vuxenskolan Härrydas lokaler i Mölnlycke fabriker 25 april.