• Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER

Squaredance – hjärngympa på hög nivå

Mölnlycke

Nyfiken på squaredance? Till helgen har du chansen att se hur det går till när flera hundra utövare kommer till Mölnlycke för att dansa i dagarna tre.

Load the boat. Cast a shadow. Slip the clutch. Chain reaction. Det kan låta obegripligt men för en invigd squaredansare är det helt enkelt kommandon som talar om hur man ska röra sig på dansgolvet.

Redan på grundnivån är det 51 olika kommandon att lära sig och det gäller att rea­gera snabbt för att hänga med.

– En miss så kollapsar hela formationen. Det är mycket hjärngympa, man måste fylla på med vatten hela tiden för att huvudet ska fungera, säger Leif Lundin.

Medan exempelvis svensk folkdans och linedance bygger på att lära sig hela danser utantill har man i square­dans en caller som ropar ut vilken tur som ska utföras och man vet aldrig i vilken ordning de kommer.

– Det är inte så svåra rörelser, det svåra är att veta vart man ska, säger Leif.

Flera hundra ”calls”

Leif och Berit Lundin har dansat squaredans sedan 1980-talet och har många hundra olika ”calls” inprogrammerade i ryggmärgen. Efter basic-nivån går man vidare till mainstream, plus, advanced 1 och 2 och till sist challenge.

– Varje nivå tar ett och ett halvt år att lära sig. Vi dansade upp till challenge-nivå men det blev så himla tekniskt så nu dansar vi mest i advanced 2, säger Leif.

Han berättar att squaredans uppfanns i USA i samband med att många européer utvandrade dit och förde med sig en mängd olika dansstilar. För att de skulle kunna dansa med varandra krävdes att de hade en dansledare som styrde upp och ropade ut vilka turer som skulle dansas.

Namnet squaredans syftar på att man är fyra par som ställer upp sig i en fyrkant och rör sig inom den egna fyrkanten.

Inte så strängt

När Leif och Berit började med squaredans var kläd­koden strängare, damerna hade knälånga kjolar med stora, vida underkjolar och herrarna skulle ha mörka byxor och långärmad skjorta. Numera är det inte så noga längre, det är bara vårdad klädsel som gäller.

Paret är medlemmar i Western airport square dancers som har sin bas i Mölnlycke. Under vinterhalvåret håller föreningen i kurser och dans på Hulebäcksgymnasiet på onsdagskvällarna och i maj flyttar de ut till Blåbärs­kullen.

Nu i helgen är det 30-års­jubileum för Western­festivalen som föreningen arrangerar i Djupedalsskolan tillsammans med Folkuniversi­tetet.

Arrangörerna räknar med att det kommer mellan 150 och 200 squaredansare på alla olika nivåer. Förutom att flera duktiga svenska callers medverkar kommer också ett par callers från Tyskland.

Vill bli fler

Antalet squaredans-utövare har minskat på senare år och i Western airport square dancers vill man gärna fylla på med nya medlemmar. Leif lyfter fram att dans är ett trevligt sätt att umgås.

– Det är en stor social gemenskap över hela landet och även i andra länder. Alla kommer dit för att dansa och ha roligt, säger han.

– Det är nyttigt både för kropp och knopp, fyller Berit i.