Bild: Camilla Topuntoli
SKIPPAR STEREOTYPER. Swingkollektivet Cats and Dinosaurs kommer till Mölnlycke för att hålla en workshop i queer lindyhop och spela musik.

Queer lindyhop – där alla får föra

Mölnlycke

Queer lindyhop är inte så konstigt som det låter. Det betyder helt enkelt att alla, oavsett kön, får både föra och följa i dansen.
På fredag bjuder swingkollektivet Cats and dinosaurs in till dansworkshop i Mölnlycke kulturhus.

– Man behöver inte kunna någonting innan. Om du är i jättedålig form kommer du att vara i bättre form efteråt, utlovar Filip Bagewitz, gitarrist, sångare och låtskrivare i Cats and Dinosaurs.

Det är i samband med evenemanget Sen kväll på kulturhuset som Cats and Dinosaurs kommer för att lära Mölnlyckeborna att dansa lindyhop. Den som är rädd att det blir mycket luftakrobatik kan enligt Filip känna sig lugn.

– När man ser lindyhop på film är det ofta mycket volter, det är den showiga delen av lindyhop, men det är inte så man dansar till vardags. Vi håller oss mer på jorden så det blir inga volter för dem som ska prova på, säger Filip.

Han beskriver lindyhop som en pardans med mycket energi och rytm som dansas till swingmusik.

– Lindyhop är lätt att ta till sig. Det är inte seriöst som tango utan mycket glädje och trams. Lindyhop är en ganska töntig dans, det är kul. Man behöver inte vara cool, säger Filip.

Han beskriver Cats and Dinosaurs som ett vänsterfeministiskt swingband.

Finns det många sådana?

– Nej, jag tror att det bara är vi, men vi hoppas att det finns fler.

Bandet startade lite av en slump då Filip och två kompisar som han bodde tillsammans med började jamma och skriva låtar ihop.

– I början spelade vi oinbjudna på hemmafester men pö om pö blev det mer seriöst. Vi trodde inte det var så många som var intresserade av swing men nu rullar det på ganska bra och vi har ganska mycket spelningar, säger Filip.

Att döma av gruppens hemsida har de spelat en hel del i Tyskland men också runt om i Sverige. Nu är de totalt nio i gruppen, men alla är inte med på alla spelningar och de flesta är också med i andra band.

För Filip Bagewitz började musicerandet i tonåren då han lärde sig att spela rocklåtar på sin elgitarr. Därefter blev det jazz som gick över till folkmusik.

– Jag pluggade folkmusik på folkhögskola och gick sedan världsmusiklinjen på Musikhögskolan. Där spelade jag mest orientalisk musik på ett instrument som heter oud, en bandlös luta. Den är ungefär som en blandning mellan en cello och en nylonsträngad gitarr.

Nu jobbar han som musiklärare på kulturskolan i Angered men lägger också en hel del tid på Cats and Dinosaurs. Bland annat skriver han alla bandets låtar.

– Vi spelar bara egna låtar, det är ganska ovanligt i den här genren. Många band spelar gamla swingklassiker men vi vill ha in det politiska perspektivet. Det är som på den gamla goda proggtiden, säger Filip.

Det vänsterfeministiska perspektivet märks enligt Filip tydligt, både i låttexter och i mellansnack, och inte minst i inställningen till traditionell pardans där det är mannen som för och kvinnan som följer.

– Vi tycker att det är en ofräsch del av pardansen som befäster könsroller väldigt mycket. Vi tycker att det är bättre att alla för och alla följer. Det är inte alla kvinnor som tycker att det är roligast att följa och inte alla män som vill föra. Det här är ett roligare sätt att dansa, säger Filip.

Han förklarar att man kan göra upp innan vem som ska föra eller byta förare under dansens gång.

– Queer lindyhop är friare och mer inkluderande för alla som inte känner sig hemma i stereotyperna om att kvinnor och män ska vara på ett visst sätt.

Efter dansworkshopen ställer sig Cats and Dinosaurs på scenen och framför sina egna låtar. Även då får man gärna dansa men den som inte vill dansa alls får gärna komma till spelningen ändå.

Filip Bagewitz uppmuntrar den som vill kunna sjunga med att gå in på bandets hemsida där låtarna finns.

Under fredagseftermiddagen går det också att delta i vernissaget för Camilla Engmans utställning ”Riktigare än det riktiga” i Nemeshallen eller göra Mamma Mu-pyssel i kulturhusets barnavdelning.