• Foto: Mikael Nordvinter
  • Foto: Mikael Nordvinter
  • Foto: Mikael Nordvinter
  • Foto: Mikael Nordvinter
  • Foto: Mikael Nordvinter
  • Foto: Mikael Nordvinter
  • Foto: Mikael Nordvinter
  • Foto: Mikael Nordvinter
  • Foto: Mikael Nordvinter
  • Foto: Janne Danielsson/SVT

Premiärtävling lockade många lag

PADEL

I helgen debuterade både Padelfabriken i Partille och PDL Center Mölnlycke som tävlingsarrangörer när de anordnade en gemensam turnering. Intresset blev större än de trodde när 58 lag ställde upp i tre olika klasser.

Något stort firande efter sitt första år blev det inte för Padelfabriken, som öppnade dörrarna i början på februari 2018. I slutet på månaden arrangerade man nu istället en tävling tillsammans med centret i Mölnlycke.
– Vi har pratat om att göra något kul ihop som ger både dem och oss publicitet och kände att en gemensam turnering var en rolig grej, säger Mikael Hansson, tävlingsansvarig.

De trodde på ett 40-tal lag men insåg snart att det var läge att utöka turneringen när anmälningarna började komma in i en strid ström. När 56 lag anmält sig var man tvungen att sätta stopp på grund av kapaciteten. Den största klassen blev herrarnas B-klass för motionärer med 28 lag, A-klassen för eliten lockade 16 lag medan samtliga 12 damlag gjorde upp i en och samma klass.
– Vi hade gjort en kalkyl och vågade inte hoppas på så bra tryck som det blev. Herrarna är fortfarande i majoritet men fler och fler tjejer börjar spela padel hos oss, sen ska de våga ta steget att tävla också, säger Mikael Hansson.

Gruppspelet avgjordes i Mölnlycke i lördags medan de lag som gick vidare fick bege sig till Partille för slutspel i söndags.
– Mycket folk kom och kollade och vi fick bra respons, det finns inte så många padeltävlingar, säger Mikael Hansson.
Turneringen fick namnet Winter Classics 2019. Tävlingen kanske inte kan uppleva till epitetet klassisk redan år ett, men åtminstone i dagsläget är tanken att göra den till ett återkommande arrangemang.
– Nästa steg är att låta den växa och göra den till en sanktionerad tävling så att deltagarna kan få rankingpoäng, men då måste vi också blanda in förbundet.

Även utan rankingpoäng som lockbete kom dock flertalet kvalificerade spelare.
– Vi ville att de bästa spelarna skulle komma hit och A-klassen höll väldigt hög nivå, vi hade landslagsspelare med.

Ökat intresse
Sporten, som kan beskrivas som blandning mellan squash och tennis och framför allt spelas i Spanien och Latinamerika, är på frammarsch i Sverige. Att intresset för padel växer har Padelfabriken upplevt under sitt första år. Efter en något trög start under vintern och den soliga sommaren var det proppen ur efter semestern.
– Folk spelade innan också men det var inget jättetryck, sen började det att bli fullbokat både vardagar och helger. Nu har vi fullt på helger från åtta på mornarna till nio, tio på kvällarna. Det är väldigt roligt.

Ambitionen är att expandera utan att tappa den familjekänsla man har byggt upp, förklarar Mikael Hansson
– Vi vill kanske ha fem, sex banor. Vi letar lokaler hela tiden och hoppas kunna hitta någon som passar.
Padelfabriken erbjuder möjligheten att delta seriespel där det för tillfället finns två divisioner med åtta lag i varje för herrar samt en damserie med tio lag.
– En match i veckan spelas och när alla lagen mötts så koras vinnarna av respektive serie. Detta är väldigt uppskattat bland spelarna då de får matcher mot andra motståndare än de vanligtvis brukar spela mot.

I mars startar även nybörjarkurser. Inledningsvis sker det i tre grupper för vuxna och på sikt vill man utöka med barnträningar.