• Bild: JENNY FÖRANDER
  TRIVS. Harald Andersson fick en pratstund med Annika Strandhäll (S) och prisade personalen på Hönekulla gård.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  GÖR GOTT. Rehabbassängen på Hönekulla gård används flitigt.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER

Ministerbesök på Hönekulla gård

Mölnlycke

I måndags fick Harald Andersson på äldreboendet Hönekulla gård hälsa på socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) när hon besökte boendet.
Han passade på att berätta hur fantastiskt bra det är att bo där och lovprisade personalen.

Annika Strandhäll skulle ha besökt Härryda redan innan valet i höstas men då blev schemat för hektiskt och hon blev tvungen att avboka. I stället kom hon till Mölnlycke i måndags och fick en rundvandring på äldreboendet Hönekulla gård tillsammans med fackförbundet Kommunal.

Annika Strandhäll är uppvuxen i Göteborgsförorten Bergsjön. Innan hon blev socialminister 2014 var hon ordförande i fackförbundet Vision. I den nya regeringen är hon socialförsäkringsminister med ansvar för sjukförsäkringar, pensioner, föräldraförsäkringar och andra bidrag till föräldrar.

Ska minska ohälsan

En av hennes största utmaningar är att minska sjukskrivningarna, inte minst inom vård- och omsorg där ohälsan bland personalen är som störst. Enhetschefen för boendet Hönekulla gård, Veronica Bengtsson, berättade att Hönekulla gård är en jämförelsevis frisk arbetsplats och förhoppningsvis fick ministern med sig några idéer om hur man kan undvika ohälsa bland personalen inom omsorgen.

Hönekulla gård är Härryda kommuns senaste äldreboende och blev klart 2011. Där finns 40 platser, varav hälften är permanenta och hälften korttidsplatser för personer som rehabiliteras, exempelvis efter en olycka. Det finns också palliativa platser för vård i livets slutskede.

Lyssnade på personalen

När huset byggdes ville man ha med personer med erfarenhet från att jobba i vården i processen. Veronica Bengtsson blev utsedd till projektledare med ansvar för insidan av huset.

– Jag har varit med och utformat varje rum och markerat ut alla elkontakter, säger hon och berättar att det gjordes 21 olika ritningsförslag innan man slutligen blev nöjda med resultatet.

Att locka personal till det nya boendet var inga problem.

– Vi fick in 300 ansökningar och det var utbildad personal, säger Veronica Bengtsson.

För att få in lite nya ögon valde man att anställa hälften av personalen bland dem som redan jobbade i kommunen och hälften utifrån.

En nyckel för att vara en attraktiv arbetsgivare är att alla anställda har heltidstjänster i grunden, med rätt att söka deltid för den som vill. Så ser det ut för de anställda inom vård och omsorg i hela kommunen, till skillnad från hur det är på en del andra håll.

Bra med variation

För att skapa en bra arbetsmiljö för personalen har man tio permanenta platser och tio platser för korttidsboende på varje våningsplan. Veronica Bengtsson förklarar att det är bra för personalen att få jobba med båda bitarna då det kan vara känslomässigt tyngre att jobba med korttidsboende där det kan vara yngre personer som är allvarligt sjuka och ibland vårdas i livets slutskede.

– Det är mycket glädje och mycket sorg. På ett äldreboende är det generellt mer rutiner och mer förutsägbart, säger Veronica Bengtsson.

Fick träffa boende

Annika Strandhäll fick också en rundtur då hon fick möjlighet att träffa några av de boende, titta på rummen och besöka tillagningsköket där det våffeldagen till ära lagades våfflor.

– Det känns inte riktigt som att man är på ett äldreboende, sade hon imponerat efter en titt på rehab-bassängen och gympasalen.

Veronica Bengtsson berättar att de fick kämpa hårt för att få igenom att bygga rehab-bassängen men att den har varit värd varenda krona i form av bättre hälsa för både boende och personal. Bassängen används även av enheten för funktionsstöd och för en sjuk förälder kan det vara väldigt värdefullt att få bada tillsammans med sina barn.

Svårt få tag i personal

Annika Strandhäll beskriver att kompetensförsörjningen inom vård och omsorg är ett stort och växande problem.

– Behoven ökar väldigt snabbt, det blir snabbt fler äldre och fler barn och för att lösa det måste vi se till att skapa attraktiva arbetsplatser i välfärden. Varför ska någon välja ett yrke där man löper 40 procent högre risk att drabbas av ohälsa, säger hon.

Hon beskriver att staten måste skjuta till resurser för att skapa schyssta förutsättningar för dem som jobbar inom välfärden och poängterar också vikten av ett bra ledarskap.

– Det krävs närvarande chefer som jobbar systematiskt med arbetsvillkoren och då även den psykosociala arbetsmiljön, säger hon.

Efter en snabb fika tackar Annika Strandhäll för besöket och far vidare mot flygplatsen.