• KONSTNÄRSDUO. Mattias och Iris utgör tillsammans duon Alexandrov Klum. Under tre års tid har de skapat tillsammans.
  • HIMMEL, LAND OCH HAV. Tre konstverk finns nu att beskåda på Flygplatsvägen på väg mot terminalen på Landvetter flygplats. Fantastiska verk som var och en är 24 meter långa.
  • SKÄRGÅRDSHYMN. Inne i ankomsthallen på Landvetter flygplats finns numera denna mediativa film. Mattias Alexandrov Klum har filmat vid havet under ett dygn och sedan komprimerat filmen till 23 minuter.

Konstverk invigda på Landvetter

Landvetter

Nu har Göteborg Landvetter Airport invigt två nya konstverk och förra onsdagen var konstnärsduon Alexandrov Klum på plats för att berätta om sina verk.
I ankomsthallen finns numera filminstallationen Skärgårdshymn och utomhus finns verket Himmel, Land och Hav, som består av tre verk som var och ett är 24 meter långa.

– Vi är så stolta och glada att vi fått förtroendet att ställa ut dessa verk offentligt, sa Mattias Alexandrov Klum vid invigningen.

– Visst hade vi kunnat ställa ut i ett galleri istället för på en flygplats, men då hade vi inte nått ut till så många som vi gör här. Här är en intensiv och rolig miljö med mycket stress, men spännande och utmanande. Det här är en publik plats med många människor och många olika ljud.

Konstnärsduon Alexandrov Klum består av Mattias och Iris Alexandrov Klum. Paret bor i Uppsala, men har på­gående projekt över hela världen. De skapar konstprojekt som är kopplade till miljöfrågor, med berättande filosofi, vetenskap och mytologi.

– Vi har jobbat ihop de senaste tre åren och reser tillsammans världen över. Vi kompletterar varandra med film och konst, förklarar Iris, som är utbildad konstnär.

Filminstallation

Inne i ankomsthallen finns nu en filminstallation, som kallas Skärgårdshymn. Den är filmad under ett dygn i skärgården, men då den visas på flygplatsen är den komprimerad till 23 minuter. Den föreställer en föränderlig horisont över Västerhavet och duon Alexandrov Klum vill med denna filminstallation skapa förutsättning för ett lugn i en intensiv miljö. Samtidigt vill de inspirera till medvetenhet, kärlek och vördnad för naturen som finns nära.

Blev en duo

Mattias har under 30 års tid fångat det som berör, främst från naturen och miljön. Sedan han träffade Iris har det mänskliga blivit tongivande även i hans ekologiska projekt. När Mattias och Iris fann kärleken till varandra slog de sig samman i duon där natur och människan blev ett gemensamt tema.

– Människor och natur hör samman, säger Mattias och fortsätter:

– Hållbarhet handlar inte bara om klimatet och hotade arter utan också om att värna människors sociala hållbarhet.

I stort format

Det andra konstverket, som består av tre delar, har placerat utmed Flygplats­vägen, innan avgångshallen. De tre, Himmel, Land och Hav, är vart och ett 24 meter långa. Mellan två av verken finns det en dikt som förstärker känslan i konsten. Verket Himmel har måsar och trutar i fokus, Land visar kobbar och skär och Hav illustrerar en mystisk värld under ytan.

– När man tittar noga på verken kan man hitta nya lager och detaljer som gömmer sig, berättar Iris.

– Ögat ser mer än vad ett kameraperspektiv gör. Det betraktaren ser kommer inifrån en själv.

Prisad fotograf

Mattias Alexandrov Klum började fota i tonåren och sedan 1986 är han frilans­fotograf på heltid med specialisering på natur, miljö och kultur. Han jobbar även som föreläsare, har skrivit många böcker och filmer och fått en mängd utmärkelser. Bland annat har han fått ha sin bild på omslaget till National Geographic. Med andra ord har han en gedigen karriär som fotograf och filmare.

Iris Alexandrov Klum är bildkonstnär, som arbetar med både foto, film och musik. Hon är utbildad inom såväl fotografi som i film och installationskonst. Hon har en yrkesutbildning från Fotoskolan samt en tre-årig kandidat i konst på Konstfack i Stockholm