JSM-guld med minsta möjliga marginal

FRIIDROTT

Segergesten Leo Magnusson gjorde när han passerade mållinjen kunde ha blivit kostsam. Han såg aldrig Ärlas Berhe Kidane mäktiga spurt och det skulle krävas noggrann granskning från domarna innan Sävedalslöparen dömdes som segrare i JSM.

Fem medaljer varav en av den ädlaste valören blev facit för Sävedalens AIK i helgens JSM i Växjö. Men det var ytterst nära att guldmedaljen hade förvandlats till ett silver för Leo Magnusson på 1 500 meter i 22-årsklassen.

Bannisterrunning.se skriver på sin hemsida om loppet där Sävedalslöparen såg ut att gå mot en solklar seger efter en långspurt där han lämnade konkurrenterna bakom sig, men med 150 meter kvar vaknade Berhe Kidane till liv och båda klockades på tiden 3,58,36.
”På upploppet närmade han sig kraftigt och Leo som aldrig såg honom gjorde segergest. På reprisen på storbildskärmen efteråt såg det också ut som att Berhe kanske var först men när resultaten väl tickade fram var Leo dömd som etta”.

Sävedalen lade beslag på ytterligare två 1 500-meters- medaljer. I P19 blev det brons för Erik Jälknäs i ett lopp där han länge låg trea innan han fick släppa en konkurrent förbi sig. På sista varvet tog han dock tillbaka sin pallplats.

Första JSM-medaljen
I P17-klassen tog Arvid Backteman sin första mästerskapsmedalj. Han åkte till Växjö med en sjätteplats från i somras som bästa resultat på ett JSM, men var ändå en het medaljkandidat. Detta sedan han sänkt sitt personliga rekord med tolv hundradelar och placerat sig som tvåa i Sverigestatistiken.
Efter att ha startat offensivt och lagt sig först halkade Arvid Backteman ner i ledet och låg på femte plats när slutet närmade sig.

Kom tillbaka
– Men med knappt tre varv kvar började han jobba sig uppåt i fältet och på det näst sista varvet var han uppe som tvåa. På slutvarvet höll han undan från de bakomvarandes attacker och silvret var aldrig hotat, säger tränaren Per Skoog.
De övriga medaljerna kom i kastgrenarna. Leo Frid Göransson tog silver i kula för P17 när han satte nytt klubbrekord med 16,43 meter. Även Simon Lanngren i P19 satte klubbrekord när han stötte 15,79, ett resultat som nästan tog honom upp på pallen då han blev fyra.

Ett tredje klubbrekord blev det när Molly Broback noterades för 15,79 i vikt och tog bronset med drygt en meters marginal ner till fyran, klubbkompisen Matilda Ekenberg som satte personligt rekord med 14.67.