• Bild: ARTURO HERNANDEZ
    KÄRLEKSFULLT. Anna Bromée hyllar artisterna Siw Malmkvist och Barbro "Lill-Babs" Svensson i föreställningen Den som glad är.
  • Bild: LINNÉA LEXFORS

Hyllar Siwan och Lill-Babs

Mölnlycke

I eftermiddag kommer skådespelaren Anna Bromée till Mölnlycke kulturhus med föreställningen Den som glad är, en hyllning till Siw Malmkvist och Barbro ”Lill-Babs” Svensson.
– Jag växte upp med att höra deras låtar på radion, säger Anna Bromée.

En titt i Anna Bromées kalender räcker för att inse att hon är en person med många järn i elden. Efter föreställningen i Mölnlycke far hon vidare till Markaryd för att samma kväll framföra sin senaste föreställning En Frid(a) för själen, om Anni-Frid Lyngstad. Dagen därpå är hon i Farsta med en föreställning om Edith Piaf.

Någon risk att hon blandar ihop föreställningarna är det dock inte.

– De är så himla olika så det har aldrig hänt, säger Anna.

Den som glad är framförde hon för första gången 2002, men efter att hon skrivit om den blev det nypremiär som lunchteater i Göteborg 2014.

– Jag är hemskt glad att jag fortfarande får möjlighet att framför den, säger Anna.

Hon berättar att hon växte upp med schlagermusik med Siw Malmkvist och Lill-Babs på radion på 1970- och 1980-talet. Som vuxen har hon träffat dem flera gånger.

– De är varma, humoristiska och starka kvinnor, säger Anna.

I föreställningen sjunger hon artisternas låtar varvat med personliga reflektioner och en del nostalgi i form av gamla filmklipp. Hon gör också nytolkningar av de gamla klassiska låtarna.

Anna Bromée växte upp i Nyköping, har sin bas i Stockholm men spenderar mycket av sin tid på resande fot. Lyckligtvis älskar hon att turnera och lära känna nya platser.

– Det är jätteroligt att möta människor i olika delar av landet. När man åker runt med en enmansföreställning öppnar det upp för det, det är många som kommer fram och pratar, säger Anna och avslöjar att hon älskar att snappa upp olika dialekter.

– Jag är otroligt nördig på det.

Mellan varven är hon också anställd skådespelare i samband med olika teateruppsättningar och tv-produktioner. Det har blivit en hel del revy, bland annat på Vallarnas friluftsteater, i Falkenbergsrevyn och på Fredriksdalsteatern, men Anna blandar gärna det glada och roliga med svärta, som i föreställningen Jag ville dansa med lyckan om Edith Piaf.

Manus till hennes egna föreställningar brukar komma till under tågresor och på hotellrum i samband med andra skådespelaruppdrag. Anna har spenderat mycket tid på Västkusten men det här blir första gången hon uppträder i Mölnlycke.

– Men jag har goda vänner som har gått på Wendelsbergs teaterutbildning så jag har varit i Mölnlycke förut. Det ska bli jättekul att få uppträda i kulturhuset som jag har hört så mycket gott om.

Det är pensionärsföreningen SPF Vintergäcken som har ordnat så att Anna Bromée kommer till Mölnlycke, men föreställningen är öppen för alla.