• Foto: Hogir Alsilevanai
  VINNARE. Tuva Råwall, årskurs 5, vann årets upplaga av Lillegårdsfestivalen. Hon framförde med bravur Adeles Rolling in the deep.
 • Foto: Hogir Alsilevanai
  SHOW. Edwin Saadati-Rad, Eddie Hofverberg, Josef Highi bjöd på show med rekvisita.
 • Foto: Hogir Alsilevanai
  TRIO. Lovisa Sjöback, Felicia Svedholm Äng, Stella Angervall
 • Foto: Hogir Alsilevanai
  HEDERSOMNÄMNANDE. Benjamin Jallow Ekenved fick ett hedersomnämnande för sin sånginsats. Han framförde Maroon 5:s låt Girls like you.
 • Foto: Hogir Alsilevanai
  SKÖNSÅNG. Karin Eklind.
 • GÄRDESTAD. Clara Axelsson sjöng Ted Gärdestads Himlen är oskyldigt blå.
 • Foto: privat
  Musikläraren Henri Gylanders överraskande frieri till flickvännen fick publiken att jubla.

Hög stämning på Lillegårdsfestvialen

Partille

Den fjärde upplagan av Lillegårdsfestivalen blev en succé med många starka framträdanden. Och när festivalen avslutades med ett överraskande frieri visste jublet inga gränser.

Det var i princip fullsatt på Kulturums stora scen på fredagsmorgonen när årets upplaga av Lillegårdsfestivalen, den fjärde i ordningen, gick av stapeln.

Den som tycker att publiken på Melodifestivalen verkar entusiastisk har aldrig varit på Lillegårdsfestivalen. Efter varje bidrag applåderas, jublas och busvisslas det i en öronbedövande volym.

Årets höjdpunkt

– Lillegårdsfestivalen brukar vara en höjdpunkt på skolåret där hela skolan får mötas och uppleva gemenskap och glädje tillsammans. Många elever känner sig väldigt lyfta av att få uppträda, ibland är det elever som inte syns så mycket som får ta plats på scenen och känna av att hela skolan hejar på dem, säger Henri Gylander, musiklärare och klasslärare i årskurs fem på Lillegårdsskolan och initiativtagare till festivalen.

Alla i årskurs fyra och fem på Lillegårdsskolan har fått anmäla sig, och efter att ha fått tummen upp av festivalgeneral Gylander, Lillegårdsskolans egen Christer Björkman, var det övning som gällde.

– Jag har gett lite tips på vägen, men de har varit väldigt självgående och repat på rasterna. Till allra största del har de skapat sina nummer själva, det har varit jättekul att se engagemanget, säger han.

Totalt 13 bidrag tävlade i årets festival, och publiken bjöds på allt från Ed Sheerans ”Shape of you”, Adeles ”Rolling in the deep” till dansband, svenska visor och Elvis Presleys ”Can’t help falling in love with you”.

Vann med Adele-låt

Och när alla tretton bidrag hade framförts stod det klart att juryn hade utsett Tuva Råwall i klass fem som vinnare av årets festival. Tuva framförde Adeles ”Rolling in the deep” med bravur, och möttes av stort jubel av den månghövdade publiken. Vidare delades hedersomnämnanden ut för bästa sånginsats och scennärvaro. För bästa sånginsats prisades Benjamin Jallow Ekenved från årskurs 4 som framförde Maroon 5:s ”Girls like you”.

Gick ner på knä

Efter tävlingen intog Henri Gylander scenen tillsammans med några lärarkolleger för att bjuda publiken på Lordis monsterhit ”Hard rock hallelujah”.

Därefter bjöd Henri på dagens stora överraskning. Han kallade upp sin flickvän på scen för att gå ner på knä och till publikens stora jubel fria till henne.

– Hon svarade ja som tur var, säger Henri och skrattar. Hon har scenskräck, men hon förlät mig snabbt när hon fattade var det handlade om. Hon tyckte att det var det värsta hon varit med om att ställa sig på scenen inför 400 personer, men när jag väl gick ner på knä tänkte hon inte på publiken längre, berättar han.

Jublet visste inga gränser när publiken insåg vad det var den fick bevittna.

– Jag har aldrig hört ett sånt vrål i mitt liv, efteråt kom alla fram till mig och kramade om mig. Det blev en fantastisk stund för mig och min flickvän, säger Henri Gylander.

Stora samtalsämnet

Festivalfrieriet blev det stora samtalsämnet under resten av dagen, och Henri bombarderades med frågor om när bröllopet blir och hur han vågade sig på det han gjorde.

– Det lyste i ögonen på ungarna, de verkade så lyckliga att de hade fått uppleva ett frieri live på scen, och att det var en de kände. Det verkade som att de blev jätteberörda, det var fint att se.

På det hela taget en lyckad upplaga av Lillegårdsfestivalen, kan man nog sammanfatta det hela.

– Jag är väldigt nöjd och glad att det blev så bra. Det känns som att hela skolan mådde bra av att få uppleva den här stunden av underhållning, gemenskap och glädje, säger Henri Gylander och tillägger att han hoppas att det blir fler omgångar i framtiden av Lillegårdsfestivalen.

När blir det då bröllop?

– Vi tar det lite lugnt med bröllopet, det blir förmodligen nästa år så vi kan planera det i lugn och ro.