Bild: Per Anger
PRISAD FÖRENING. Per Arne Skansen, Partille hembygdsförening, fick ta emot årets hälsopris i Partille kommun.

Hälsopris till hembygdsföreningen

Partille

Partille hembygdsförening. Så heter årets vinnare av Partille kommuns hälsopris.

Priset delades ut i samband med kommunfullmäktiges möte i tisdags kväll. Det var Marith Hesse (M) kommunstyrelsens och även folkhälsorådets ordförande i Partille kommun som delade ut priset som är på 15 000 kronor. På plats var Per Arne Skansen sekreterare i Partille hembygdsförening för att ta emot priset.

Breddat begreppet

Det är kommunens folkhälsoråd som utser vinnare av Partille kommuns hälsopris och inför årets nominering hade rådet valt att bredda begreppet hälsa till att omfatta mer än det traditionella såsom kost och motion.

– God hälsa förknippas oftast med livsstilsfaktorer men begreppet är mer omfattande än så. Även social gemenskap och en känsla av sammanhang i livet har stor påverkan på människors hälsa och välbefinnande vilket Partille hembygdsförening är ett exempel på. Det känns glädjande att kunna utvidga möjligheterna och få fler att inse att deras arbete bidrar till att stärka den sociala hållbarheten i Partille, säger kommunens folkhälsosamordnare Maria Svensson i ett pressmeddelande.

En överraskning

För hembygdsföreningen kommer priset som en överraskning.

– Vi blev förvånade men samtidigt mycket hedrade och glada av att tilldelas hälsopriset. Vi hade inte förväntat oss just ett hälsopris men när vi såg motiveringen så insåg vi att det vi gör ju också kan vara hälsobringande, i synnerhet för många äldre som får möjlighet till ett sammanhang hos oss, säger Per Arne Skansen, sekreterare i Partille hembygdsförening i pressmeddelandet.