• Bild: JENNY FÖRANDER
  PÅ NYTT JOBB. Gunnar Häggström är tillbaka i politiken efter 16 år som ordförande i SPF Vintergäcken.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  PÅ NYTT JOBB. Gunnar Häggström är tillbaka i politiken efter 16 år som ordförande i SPF Vintergäcken.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  PÅ NYTT JOBB. Gunnar Häggström är tillbaka i politiken efter 16 år som ordförande i SPF Vintergäcken.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER

Gunnar Häggström är inte redo för pension

Mölnlycke

Efter 16 år lämnar Gunnar Häggström, snart 83 år, uppdraget som ordförande i pensionärsföreningen SPF Vintergäcken.
Men inte för att trappa ner – tvärtom. Sedan valet i höstas är det tidigare kommunalrådet nu tillbaka i
fullmäktige som förste vice ordförande.
– Det finns en faktor som är helt outstanding för att ha en god hälsa och det är att vara behövd, säger Gunnar.

Gunnar Häggström och hans fru Marja flyttade till Mölnlycke för 55 år sedan. Kort därefter ringde en person från dåvarande Högerpartiet, numera Moderaterna, och frågade om de ville bli medlemmar.

– Det sa vi ja till. När vi fick en kallelse till årsmötet visste vi inte att det bara brukar vara styrelsen och några till som kommer. Valberedningen sög tag i mig och ofta har jag inte vett att säga nej. Man ska ju ta de möjligheter som finns, jag ser det som chanser, berättar Gunnar om hur han lite slumpartat trillade in i kommunpolitiken.

Det första politiska uppdraget var inom den kommunala revisionen, ett område han inte riktigt behärskade.

– Man bör ha en stor erfarenhet för att göra ett bra jobb i revisionen, men det gav mig en inblick i hur kommunen fungerar, säger Gunnar.

Blev kommunalråd

Under ett antal år satt han sedan i Skolstyrelsen och efter valet 1994 blev han erbjuden att bli kommunalråd.

– Ibland får man en chans i livet och det gav mig möjlighet att jobba heltid med politik, säger Gunnar.

Inget av de traditionella blocken hade fått egen majoritet men Centerpartiet gick över till det röda blocket som då fick majoritet. Som kommunalråd för det blåa blocket blev Gunnar Häggström därmed oppositionsråd och vice ordförande i kommunstyrelsen.

Delade på makten

Inför valet 1998 ändrades antalet mandat i fullmäktige från 41 till 49. Det slutade med att blocken fick 24 mandat var och Sveriges pensionärers intresseparti fick ett.

– De fick ett guldläge. De ville ha en ordinarie plats i kommunstyrelsen men vill inte binda upp sig att stödja någon sida. Det var inte attraktivt för något av blocken och då kom jag på att vi skulle följa vad väljarna sagt. Då inget block fått majoritet skulle vi dela på makten; det ena blocket fick ordförandeposten och det andra blocket majoriteten i KS och i alla nämnder.

Gunnar beskriver att systemet kräver en viss ödmjukhet och att den politiska styrningen inte blir så tydlig. Å andra sidan kan det vara positivt för ekonomin.

– Om ett vågmästarparti får mycket makt är det sällan bra för kommunens ekonomi. När inget block får igenom sina frågor gäller det att hitta gemensamma nämnare. I Belgien exempelvis har det inte varit någon nackdel, det blir inte så många dyra reformer och mer av förvaltande, säger Gunnar.

Sitter inte i baksätet

Efter valet 2002 lämnade Gunnar Häggström uppdraget som kommunalråd och satt inte heller kvar i fullmäktige.

– När man avgår ska man backa rejält. Annars kan det inträffa två saker: När man ska fatta beslut tittar alla på det gamla kommunalrådet. Alternativ två är att man tycker att de andra gör fel och det är jättefrustrerande. Man ska inte sitta i baksätet och styra, säger Gunnar.

Sysslolös blev han dock inte. I stället värvades han direkt till posten som ordförande i SPF Vintergäcken.

– Jag hade inte varit med där innan, egentligen ska man ju ha varit med i styrelsen innan man blir ordförande men det är inte nödvändigt, man måste vara lite lyhörd bara, säger Gunnar.

Han tycker att det är viktigt att ha något annat att göra den dagen man går i pension.

– Det kan vara en person som har satsat hundra procent på sitt jobb och har haft en viktig position i samhället som när den går i pension inte har någonting annat. Då är risken ganska stor att man dör inom ett år för då känner man sig inte behövd.

Växande förening

Under de 16 år han har suttit som ordförande har föreningen vuxit, från drygt 300 medlemmar till över 800. Vid flera tillfällen har SPF Vintergäcken varit den förening som vuxit mest av landets 800 SPF-anslutna pensionärsföreningar och Gunnar har fått resa runt och berätta om ”Vintergäcksmodellen”. Han säger att det inte är något självändamål att vara så många som möjligt men att det är viktigt att man fyller på med nya medlemmar hela tiden.

– Jag har sett exempel på föreningar där man trivs bra och inte tycker att man be­höver bli fler, men sedan går det tio år och tio år till och sedan är det ingen idé att försöka rekrytera nya medlemmar, då dör föreningen.

Fler medlemmar ökar också möjligheten att ha många intressanta programpunkter och anlita bättre underhållare.

– Arvode och kvalitet hänger ju ofta ihop. Det är viktigt att ha roligt, vi vill arrangera saker som gör att folk är gladare när de går än vad de var när de kom, säger Gunnar.

Ger frihet

En viktig ingrediens i Vintergäckens framgångsrecept är alla kommittéerna. Det finns en programkommitté, studiekommitté, resekommitté, teaterkommitté, en välkomstgrupp som hjälper nya medlemmar in i föreningen, en omsorgsgrupp som håller kontakt med medlemmar som har det svårt av olika anledningar och en mängd andra kommittéer. Gunnar tycker att det är viktigt att låta kommittéerna jobba självständigt för att inte hämma deras kreativitet.

Inte bara ja-sägare

En annan av Gunnars hörnstenar är att vara rädd om de ”besvärliga”.

– Man ska vara rädd om dem som säger emot och har egna åsikter, med bara ja-sägare blir det ingen utveckling, säger Gunnar och nämner Rumäniens forna diktator Ceausescu som ett extremt exempel:

– Han trodde att folket älskade honom eftersom han omgav sig med människor som alltid höll med.

Under årens lopp har Gunnar ofta haft ledande positioner i både politiken och föreningslivet men han har själv svårt att uttala sig om vilka egenskaper som gör honom till en uppskattad ledare.

– Men en sak vet jag och det är att jag inte pratar för mycket, det uppskattas. Sedan tror jag det uppskattas att jag låter folk jobba självständigt och att jag betraktas som hyggligt välstrukturerad.

Vill ha utmaningar

När Gunnar nu avgår från ordförandeposten i SPF Vintergäcken ser han det inte som att han går i pension utan som att han går från ett jobb till ett annat. Att dra sig tillbaka och bara ta det lugnt ligger inte för honom.

– Jag vill känna att jag gör nytta och få uppskattning för det. Om man inte anstränger huvudet blir det inte bra, det är som med musklerna. Man ska ha intellektuella utmaningar, säger Gunnar.