• Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER

Festligt och tänkvärt när Ikoner invigdes

Landvetter

I torsdags, på internationella Downs syndromdagen, invigdes fotoutställningen Ikoner i Landvetter kulturhus.
I centrum stod Landvettertjejen Moa Engdahl, en av modellerna i utställningen, som både klippte band och bjöd på sin egen version av Lada Gagas och Bradley Coopers monsterhit ”Shallow”.

– Det känns bra. Det var lite nervöst, jag var lite skakig i benen när jag sjöng, säger Moa som länge sett fram emot den här dagen.

Hon hade egentligen förberett sig för att sjunga en annan låt, men ändrade sig samma morgon.

Tillsammans med sin mamma Lotta berättade Moa för den församlade publiken om hur fotoutställningen ”Ikoner – en utställning om att få finnas” kommit till. Glada Hudik-teatern ordnar varje år en resa till Portugal med teater, sång och dans på programmet då även de som inte ingår i teaterensemblen får följa med.

Klädde ut sig

En dag klädde deltagarna ut sig med hjälp av teaterns kostymörer för att ta bilder på stranden. Bilderna blev så vackra att de började spåna på att skapa en egen utställning.

– Glada Hudik-teatern frågade Fotografiska museet i Stockholm om de ville vara med och det ville de, berättar Lotta Engdahl.

Personer med Downs syndrom från hela landet fick ansöka om att få vara modeller i fotoutställningen. 21 personer valdes ut, en siffra som symboliserar den extra kromosom 21 som personer med Downs syndrom har. Moa Engdahl var en av dem.

Namnet Ikoner syftar på att modellerna stylades till olika kända figurer, såsom Barbie, rebellen, ballerinan, kungen, Ingrid Bergman och kärleksparet ur Titanic. Moa blev stylad till Jeanne d’Arc.

För precis tre år sedan invigdes utställningen på Fotografiska och sedan dess har den visats på en rad platser, både i Sverige och i Norge och Finland. Flera av modellerna var på plats under invigningen i Landvetter.

– Att utställningen syns runt om i världen har betytt jättemycket för familjer som har barn med Downs syndrom. Att vi blev utvalda känns helt fantastiskt, jag är jättestolt över Moa, säger Lotta Engdahl.

Angelägna bilder

När Anna Bramsved på Landvetters kulturhus bokade utställningen visste hon inte om att en av modellerna kom från Landvetter.

– Den här terminen ville vi uppmärksamma dem som annars inte syns eller tar plats och personer med Downs syndrom är inte så synliga i samhället. Dessutom är det väldigt vackra bilder som känns angelägna att visa, säger hon.

Johanna Mörk, kommunikationsansvarig för Glada Hudik-teatern, var på plats och gladdes åt att utställningen nu visas igen.

– Det var ett tag sedan den ställdes ut och vi vill ju att så många som möjligt ska ta del av den, säger hon och berättar att Fotografiska kommer att öppna även i London och New York.

– Då är planen att Ikoner ska visas där också.

Vad är det som gör utställningen så uppskattad?

– Jag tror att det handlar om igenkänning, det finns en bild för alla. Den tar upp stora historiska händelser, samtidigt har den här målgruppen historiskt varit exkluderad, det ger en tankeställare. Bilderna väcker tankar om vad som är okej och vad som är normalt. Man utmanar sina egna fördomar, säger Johanna Mörk.

Efterlängtad spelning

Några som sett fram emot dagen lite extra mycket var musikerna i funkisbandet The Church rockers från Borås som spelade musik och sjöng under invigningen.

– De har sett fram emot det här oerhört mycket. Vi började prata om det förra året så det är lång framförhållning, säger Lotta Andersson från FUB (Riksförbundet för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) i Borås.

Gruppen är kopplad till Gustav Adolfskyrkan i Borås och är ett samarbete mellan FUB och Svenska kyrkan. The Church rockers uppträder i kyrkan några gånger per år men det här var deras första spelning utanför Borås.

Den dagliga verksamheten Arbetskraften var också på plats och bjöd på kaffe och bullar.

Anna Bramsved, kultursamordnare på Landvetters kulturhus, gladdes åt den stora uppslutningen.

– Vilken fest det blev, sade hon medan besökarna shufflade loss med Samir och Viktors hitlåt i högtalarna.

Ett urval av bilderna som är tagna av Emma Svensson ställs ut i fickparken utanför Landvetters kulturhus. Samtliga visas också på en bildskärm inne i kulturhuset där det även går att se en film om arbetet bakom utställningen.