En bättre framtid

Debatt

Jag vill inte ha en värld där folk slänger plast och annat skräp i naturen, där inga skogar och träd finns, djur behandlas respektlöst och människor förstör vår natur och miljö. Jag vill ha en bättre värld, med en ljusare framtid än den som vi går till mötes nu. Häromdan såg jag hur någon hade trampat på några krokusar som kämpade hårt med att växa. Jag förstår inte hur man kan tycka att man har rätten till att ta oskyldiga liv!

Ta en plastpåse till exempel, jag kan lova att alla har sett en plastpåse ligga och skräpa och det lär man göra dom närmaste 10-20 åren men som blir till mikroplast som tar flera hundra år att försvinna! Det är vad jag kallar vidrigt!

Om nu människan envisas med att skapa sådana ting tycker jag att det är allas skyldighet att göra det så lite skadligt som möjligt. Detta tänker jag, inte bara gäller slänga skräp utan hur vi tar oss fram och tar hand om återvinning eller hur vi behandlar naturen och framförallt ekosystemen!
Alla kan göra något, man kan plocka upp en plastbit man ser ligger på marken, ta cykeln eller åka kollektivt, köpa brödet som kommer från Sverige eller ta ut kontakterna när du inte behöver laddaren. Det är inte svårt. Om jag som är under 16 år gammal kan förstå detta tycker jag att ni äldre kan ta lite mer ansvar för hur ni beter er!

En annan sak jag tycker vi behöver förbättra är just respekt mot natur och djur, dom har känslor precis som vi människor och förtjänar bättre än att bli inlåsta, leva hela sina liv i trånga utrymmen för att avsluta det som många djur gör, bara för att vi ska få en lyxig middag!

Träd och växter har känslor säger dom senaste årens forskning, precis som vi människor kan dom känna, prata med varann, till och med hjälpa varandra! Så jag anser att vi måste respektera det! Att kolla var vi sätter våra fötter, tänker oss noga för innan vi hugger ner det trädet som skymmer solljuset, är det en anledning att ta ett liv för att den skymmer solen? Mitt svar på det är nej. Jag vill ha en bättre framtid där människor lär sig respektera djur och växter och sig själva.
Linnéa Hallén Moberg