Syskonen Ulla och Magnus Alström får Årets specialpris. Foto: Daniel Elfvelin

Årets specialpris till lyhörda ledare

ÅRETS SPECIALPRIS

När Ulla Alström bjöd in sin bror Magnus Alström för att visa upp och lära ut jonglering för eleverna på Vallhamra fritidsgård hade de ingen aning om vilken boll de satte i rullning. 26 år senare bedriver de en ganska anonym men populär tillvaro med sin cirkusskola.

Enhjulingar, käglor, bollar, poi, diablo, devilstick, rola bola. Det är en rejäl hög med prylar av alla möjliga olika former och storlekar som syskonen bär fram och placerar på golvet i Vallhamra fritidsgård.
– Och det här är bara en liten del av alla grejer vi har, säger Ulla Alström.

Magnus plockar upp några käglor som han med vana, snabba händer låter cirkulera åt alla möjliga håll genom luften, medan 56-åriga Ulla visar sina gymnastiska kvaliteter när hon utan uppvärmning går ner i spagat. Det är tydligt att de har sina olika specialområden när de undervisar grupper i cirkuskonster på fredagseftermiddagarna.

Några av föräldrarna som då sitter bredvid och tittar har själva deltagit i verksamheten för många år sedan. Det är när Ulla och Magnus ser sina adepter komma tillbaka med nästa generation cirkuselever som de inser hur länge de hållit på. Ulla jobbade redan som fritidsledare när hon 1993 bjöd in sin bror för att ha uppvisning för barnen. Magnus, som vid tidpunkten jobbade som vaktmästare i Rosendalshallen, hade under en period tränat med de fyra grabbar som en dag kom och frågade om de fick träna jonglering i hallen efter stängning.
– Jag hade ju sett Magnus jonglera med bollar, käglor och allt möjligt, så jag bjöd hit honom och då kom du med dina stora väskor, säger Ulla och vänder blicken mot sin bror.

Döpt efter fritidsgården
Magnus besök blev omåttligt populärt, så det blev ett till, och ett till. Fritidsgårdens besökare fick själva pröva och snart var aktiviteten ett återkommande inslag varje vecka. De döpte verksamheten till Cirkus Draken, efter fritidsgården som redan på 70-talet kallades Draken och den stora drakmålning som länge prydde en av väggarna.

Cirka 1 500 barn har deltagit i träningen sedan starten. En ansenlig siffra, inte minst med tanke på konkurrensen i Partilles rika föreningsliv. Ett stenkast bort ligger Vallhamras idrottsområde där en rad olika idrottsföreningar huserar och inte minst Sävehof dammsuger kommunen på barn och ungdomar. Intresset för Cirkus Draken har dock aldrig svikit, trots att man aldrig bedrivit några stora kampanjer. Magnus påpekar dock att man alltid haft ett bra stöd från Partille kommuns kultur och fritid.
– Det är lite ovanligt med cirkus och det finns inte så många alternativ i Sverige för de barn och ungdomar som vill hålla på. Skillnaden är stor mot till exempel Danmark där det är ganska stort och finns festivaler på somrarna, berättar Magnus.

Till Vallhamra kommer många barn och ungdomar som kombinerar cirkusen med andra aktiviteter, bland otaliga exempel finns Per Sandström – skicklig jonglör som dock är mer känd som Sävehofs A-lagsmålvakt under många säsonger. Men man attraherar en bredare målgrupp än så.
– Flera som kommer hit är inte de klassiska föreningsbarnen, säger Ulla.

Jämfört med många idrotter finns en större frihet hos Cirkus Draken. Det finns inga förutbestämda övningar eller mål med träningen utan deltagarna får helt fritt välja bland en uppsjö av valmöjligheter. Genom åren har utbudet blivit allt större och idag är till exempel luftakrobatik med hjälp av tyger en populär gren.
Efter att ha lyssnat när syskonen förklarat hur träningarna läggs upp framträder ett tydligt förhållningssätt – verksamheten anpassar sig efter deltagarna, inte tvärtom.
– Vår roll är att gå runt och stötta, vara lyhörda, och se hur olika barn funkar, förklarar Magnus.

En av de största förtjänsterna är att följa deras utveckling.
– Att se glädjen när någon tränat vecka efter vecka och lagt ner mycket energi och äntligen lyckas, säger Magnus.

Barnen tar för sig
De berättar hur en del av barnen är individer som vanligtvis inte får speciellt mycket uppmärksamhet bland klasskompisarna, eller som på grund av funktionsnedsättningar haft svårt att hitta ett sammanhang där de trivs.
– Här växer deras självförtroende och självkänsla. Plötsligt står de på en scen och få tar emot applåder från klasskompisarna. Från att ha smugit runt så vågar de ta för sig och det tar de med sig även utanför cirkusen, säger Ulla.

Utmärkelsen Årets specialpris kommer som en rejäl överraskning för syskonparet, som vill dela priset med sina” grymma ungdomsledare”, som Magnus uttrycker det.
– Vi har en kärntrupp som hållit på sedan de var små. De är förebilder för våra yngre, de har arrangerat sommarläger och uppträder själva. De sprider glädje och inspirerar oss också till att fortsätta. I sommar tar de studenten hela gänget, säger han.

Lägren har de kunnat anordna tack vare statliga pengar öronmärkta för sommarlovsaktiviteter. Efter två år finns dock inga medel till sådan verksamhet i den nya budgeten. Magnus och Ulla hoppas nu att man hittar ett annat sätt att lösa finansieringen.
– Dels ger det jobb åt ungdomar, dels ger det sammanlagt 60 barn under två veckor något vettigt att göra. Vi håller tummarna, säger Ulla.