Bild: Robert Eldrim
FIRAD KOMIKER. Ann Westin har blivit utsedd till Årets kvinnliga komiker tre gånger. Nu kommer hon till Mölnlycke.

Ann Westin tog ut stenen ur skon

Mölnlycke

Ann Westin hann bli 40 år innan gjorde slag i saken och debuterade som komiker. På fredag kommer hon till Mölnlycke och berättar om den långa vägen dit.

Livet är som en sten i skon – det skaver om man inte gör något åt det. Så heter Ann Westins inspirationsföreläsning där hon berättar om sin lite krokiga väg genom livet, från jobbet som mentalskötare på Lillhagens sjukhus i Göteborg till att bli firad komiker.

– Jag hämtar mycket humor från verkligheten och det blir en del allvar också, säger Ann Westin.

Teaterdrömmar

Hon berättar att hon alltid velat hålla på med teater men under många år var teater något hon ägnade sig åt på fritiden samtidigt som hon jobbade inom vården.

– Jag var med i många fria grupper men det var dåliga villkor och ingen lön så jag blev förbannad och tänkte att jag skiter i det och jobbar bara som undersköterska i stället, berättar Ann.

Men helt lyckades hon inte slå teaterdrömmarna ur hågen och till sist bestämde hon sig för att ge det en chans.

– Det pågick nedskärningar inom vården, jag mådde dåligt och tänkte är det detta jag ska hålla på med ända till livet är slut. Jag ville ju stå på scenen.

Så hon tog steget, sökte till en kurs i stand up på dramatiska institutet och kom in.

– Det var chockartat. De slängde upp en på en scen och sa ”var rolig”. I det läget tänkte jag ”jag dör”.

Tar tid att bli bra

Hon betonar att det inte räcker med en kurs för att bli en bra komiker. För att nå dit krävs år av träning.

– På den tiden var det relativt nytt med stand up och folk visste inte hur det skulle vara. I dag är det inte lika mycket fylla som det var då, i vissa städer var man tvungen att uppträda tidigt för att hinna innan de som ”fyllt på” hemma kom ut. Företag bjuder inte längre på så mycket sprit som de gjorde då, varför betala en massa pengar för en komiker om personalen är jättepackad, säger Ann.

Över huvud taget har det blivit mer ordning och reda inom branschen. Numera får hon uppträda på bra scener, med bra ljud och ljus och folk vet vad stand up är för något.

– Förr kunde man få stå var som helst, som mitt emellan två rum. På det sättet har det utvecklats till det bättre.

”Folk är tuffare i dag”

Det har också blivit väldigt många fler som vågar sig på att ställa sig på en scen.

– Det är otroligt många som testar och vill in. Det är många unga, många tjejer som inte är äldre än 18-19 år. Folk är tuffare i dag och känner till formen för stand up, säger Ann.

Hon debuterade på Norra Brunn 1996 och har sedan dess kuskat land och rike runt med föreläsningar och stand up.

– Jag har sett varenda ställe, säger Ann som numera har Stockholm som bas men intygar att hon är i Göteborg ganska ofta också.

Till Mölnlycke kommer hon 8 mars, på internationella kvinnodagen, och misstänker att det blir många kvinnor i publiken.

– Det brukar det vara, men jag har en stil som går hem hon många, även gubbarna gillar mig. Jag hoppas att det kommer mycket folk och att vi ska ha väldigt roligt tillsammans, säger hon.