Bild: PER ANGER
STRAFFAS. Två ungdomar från Härryda kommun har dömts till ungdomsvård respektive ungdomstjänst.

16-åringar döms för misshandel och stöld

Härryda

Stöld, skadegörelse, misshandel och olaga hot. Göteborgs tingsrätt har nu dömt två 16-åringar från Härryda kommun till ungdomstjänst respektive ungdomsvård.

De båda ungdomarna är bekanta med varandra och döms för ett fall av stöld där de har hjälpts åt att stjäla från en anhörig till en av dem.

En av dem ska tillsammans med en annan kompis ha slagit sönder en ruta på en skola i kommunen i september 2018. Tack vare att ett vittne larmade kunde polisen få tag i pojkarna strax efteråt och förhöra dem på plats. Pojken som nu åtalats uppgav i förhöret att syftet med skadegörelsen var att stjäla projektorer från skolan och han dömdes därför för försök till stöld.

Straffvärdet motsvarar tre månaders fängelse men på grund av pojkens låga ålder blev påföljden i stället ungdomsvård i form av familjebehandling med syfte att bryta pojkens kriminella bana.

Den andra pojken döms även för två fall av misshandel som ska ha inträffat under våren 2018. I samband med ett av brotten ska han även ha gjort sig skyldig till olaga hot.

Påhoppad vid skolan

I det första fallet ska pojken ha gett sig på en jämnårig skolkamrat när denne klev av bussen vid skolan. Han ska ha viftat med en sax nära ansiktet på den andra pojken, hotat med att ringa en 20-årig kompis som just kommit ut ur fängelse och tryckt upp pojken mot busskuren så att han slog i huvudet flera gånger.

I det andra fallet ska han ha gett sig på en klasskamrat till hans lillasyster som ska ha erbjudit systern en e-cigarett. Han ska då ha tagit stryptag på den yngre pojken, knuffat honom så att han slog huvudet i väggen och sedan slagit honom i ansiktet med öppen hand.

Straffvärdet motsvarar ungefär fyra månaders fängelse men med hänsyn till pojkens låga ålder döms han i stället till 45 timmars ungdomstjänst. Han döms också att betala 7 000 kronor i skadestånd till de båda pojkarna som blivit utsatta.