Snöröjningen i Öjersjö försvann

Partille

Nu har vi haft två rejäla snöfall med en dryg veckas mellanrum, vit vinter är verkligen vackert. Men snöröjningen försvann i Öjersjö båda gångerna.
Man kan nästan tro att planeringsansvarig bor vid Stenpiren, Onsala eller annat havsnära läge. Öjersjö ligger faktiskt 150 m.ö.h. och betecknas på de flesta metereologiska kartor som ett extremt snörikt område. Även odlingskartor anger Öjersjö som zon 4 på en 6-gradig skala för hela Sverige där västkusten har 1. I Öjersjö snöar det inte som i övriga kommunen, när det snöar här kommer det 2-3 gånger mer än i Partille centrum. Dessutom är det 2-3 grader kallare varför snön inte smälter eller regnar bort i samma takt om ens alls.

Att sedan köra ut utan riktiga fordon som dessutom saknar kedjor 2-4 dagar efter ett snöfall fungerar inte. Det går inte att ta bort all snö efter att det slutat snöa. Fordonen bara slirar. Kommer det 2-3 dm snö måste det röjas under tiden det snöar om man inte vill gräva bort det. Dessutom skapar det förstås onödiga vallar och olycks­risker att låta all snön ligga i flera dagar. Det behövs jeep för att inte skrapa underredet i snön. Nu har vi fått valkar på våra lokalvägar, eftersom de flesta saknar gångbanor har vi även fått en ökad risk där både fotgängare och bilar kan halka i ett och samma utrymme som blivit mycket smalt.

Kung Bores vän
Stålheim