Illustration: Abako Arkitektkontor
Om några veckor monteras Partilles nya landmärke på det nya bostadshuset Kronhöjden vid Kyrktorget.

Ska sätta P på hustaket

Partille

Mellan 10 och 17 mars stängs Gamla Kronvägen av för trafik. Anledningen är att Partilles nya landmärke ska lyftas på plats.

Det handlar om en tio och en halv meter hög och flera ton tung skulptur framtagen av konstnären Gunilla Bergström på Abako arkitektkontor som ska lyftas upp på det nya bostadshuset Kronhöjden vid Kyrktorget i centrala Partille.

Liksom de två befintliga statyerna som smyckar två cirkulationsplatser i centrala Partille är det en P-liknande form det handlar om.

– Den har samma form som skulpturerna i rondellerna vid Skulltorpsmotet och Partillemotet. Med dem vill vi skapa ett välkomnande och varaktigt kännetecken för Partille centrum, säger Per Söderquist, teknisk chef i Partille kommun i ett pressmeddelande.

Upplyst skulptur

Skulpturen kommer från och med hösten att belysas från tre olika håll med färgat ljus som skiftar i olika nyanser under dygnet. Den höga placeringen, 54 meter upp i luften, gör enligt Partille kommun att skulpturen kommer att bli ett väl synligt landmärke.

Installationen är planerad att ske under vecka 11 och med anledning av detta stängs Gamla Kronvägen av för fordonstrafik utmed Kyrktorget från klockan 9.00 söndag 10 mars till och med klockan 20 söndag 17 mars.

– All trafik till Partille centrum leds om via Skulltorps- motet och nya Yllebron. Vi rekommenderar dig som kör bil att välja infart via Skulltorpsmotet om ditt resmål ligger öster om Kyrktorget och via Partillemotet och nya Yllebron om ditt resmål ligger väster om torget, säger Juha Ruuska, projektledare på Partille kommun i pressmeddelandet.

Under avstängningen ändrar Västtrafik färdväg till Partille centrum för Gul express och linjerna 501 och 502.

Gång- och cykeltrafikanter kommer att kunna ta sig fram längs Gamla Kronvägen under tiden vägen stängs av, dock kommer passagen att bli något trängre.