Foto: Ronny Ilvemo
Det var rejält högt flöde i Säveån genom Partille i lördags .

Säveån svämmade över i Partille

Partille

Lördagens regn och snösmältning orsakade höga flöden, bland annat i Säveån i Partille. Men det finns inga rapporter om vattenskador.

Räddningstjänsten i Storgöteborg fick under natten till lördag och lördagsmorgonen hantera ett flertal händelser till följd av höga vattenflöden runt om i regionen. Även i Partille ledde regnet och snösmältningen till höga flöden i vattendragen, bland annat i Säveån.

Enligt Henrik Gustafsson, säkerhetssamordnare i Partille kommun, klarade sig dock kommunen relativt lindrigt undan. Det var ett antal vägar, rondeller och cykelbanor som stod under vatten en stund.

Kommunens samhällsbyggnadsjour var ute och rensade dagvattenbrunnar och kunde se till att vattnet rann undan ganska snabbt. Nu är alla vägbanor farbara, och det ska inte ha uppstått några skador.

– Vi samarbetade även med räddningstjänsten och de fick inte in några rapporter om vattenskadade källare, hus eller liknande i Partille kommun. Av rapporterna jag fick verkar det ha varit Mölndal som drabbades hårdast av de höga flödena, säger Henrik Gustafsson.

Samarbete

Henrik Gustafsson berättar att kommunen följer väderprognoserna och samarbetar med räddningstjänst och länsstyrelsen.

– När det kommer en stormvarning mobiliserar vi extra resurser.

Några extra resurser behövdes dock inte vid lördagens regnande, utan det hanterades inom ramen för den ordinarie beredskapen.

Trots höga flöden i Säveån genom Partille var alltså lördagens skyfall av det mer beskedliga slaget. Annat var det den 16 september 2017 då kommunen drabbades hårt av ett extremt oväder med hagel, skyfall och översvämningar. Den gången var det just haglet som ställde till det.

– Vi fick en hagelskur som la sig som ett lock över dagvattenbrunnarna och sedan följdes av ett skyfall. Då var det ett helt annat läge, säger Henrik Gustafsson.