• Bild: JENNY FÖRANDER
    FÖREBILDER. De sprang in i ett brinnande hus och lyckades rädda livet på en man. Nu hyllas Lennart Andreasson, Patricia Downes, Raphael Storck, Siobhan Andreasson och Petter Lundqvist (den sistnämnda kunde inte närvara på ceremonin) av Räddningstjänsten för sitt agerande.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER

Prisades för att de räddade granne ur brinnande hus

Eskilsby/öjersjö

När grannens hus stod i brand sprang de in och lyckades rädda husägarens liv.
I tisdags hyllades de med tårta, blommor och plaketter på brandstationen i Öjersjö.

– Vi gör 9 500 insatser i Storgöteborg varje år och är sällan först på plats. Vi är beroende av att folk agerar och ni har gjort det finaste man kan göra och räddat en annan människa, säger räddningschefen Anders Ekberg.

Det var på eftermiddagen den 9 december som systrarna Patricia Downes och Siobhan Andreasson var på besök hos sina föräldrar i Eskilsby tillsammans med sina pojkvänner. En grannpojke knackade på och berättade att det brann i ett hus ett hundratal meter bort.

Rusade dit

Ungdomarna rusade dit och såg att hela övervåningen var övertänd.

– Det var ett suterränghus och vi gick runt till baksidan där det var mörkt. Patricia och Raphael slog sönder en ruta och tog sig in i huset. Jag avvaktade och bad dem vara försiktiga men till slut gick jag också in. Precis när vi hade kommit överens om att gå ut hörde jag en mobiltelefon och en man som hostade till på övervåningen. Jag började skrika ”kom ner, kom ner” och efter en stund ramlade mannen ner för trappan och landade på rygg framför mig. Han var väldigt sotig så det var svårt att se hur skadad han var men det glödde i hans kläder och vi förstod att han var illa däran, berättar Siobhan.

Då hade tapeten i trappan börjat brinna och det var bråttom att ta sig ut. Med gemensamma krafter lyckades de släpa ut mannen som var medvetslös men vaknade till när de hade fått ut honom. Efter några minuter kom räddningstjänst och ambulans till platsen och mannen kunde föras till sjukhus.

Pontus Zamani är rökdykare på Öjersjö brandstation och var en av dem som åkte på larmet till Eskilsby.

– När vi fick larmet hörde man på deras röster att det var skarpt läge. Det tog ganska lång tid att köra dit och när vi kom fram brann det rejält och det var en massa folk på plats så det var lite svårt för oss att komma fram.

Stoppa spridning

De hade fått information om att det inte skulle vara någon människa i huset men Pontus Zamani säger att de ändå alltid är förberedda på att rädda någon om det krävs. När de kom fram brann dock huset så mycket att det stod klart att det inte kunde finnas någon levande människa kvar i huset.

– Det var bara att försöka få fram så mycket vatten som möjligt för att försöka rädda huset bredvid, säger han.

I det brinnande huset fanns både gasflaskor och ammunition som exploderade och tvingade brandmännen att backa undan.

Totalt var det över 20 personer som medverkade i släckningsarbetet som fortsatte under natten och morgonen.

Tätt mellan husen

I det aktuella området stod husen väldigt tätt och räddningsledaren Fredrik Bäckwall fick säga till flera av grannarna att gå in i sina hus och hämta saker som betydde mycket för dem ifall deras hus inte skulle gå att rädda. Arbetet med att begränsa branden var dock lyckosamt och grannhusen klarade sig utan skador.

Förutom Patricia och Siobhan och pojkvännerna Raphael Storck och Petter Lundqvist hyllades även tjejernas pappa Lennart Andreasson. Han hade tagit med sig sin brandsläckare och fick fram en vattenslang för att försöka begränsa branden så mycket som möjligt. Just då visste han inte om att döttrarna tagit sig in på baksidan av huset och räddat livet på husägaren.

– Nu känns det jättebra. Jag är djupt stolt över att de agerade, säger han.

Siobhan har inte tänkt så mycket på själva branden i efterhand men desto mer på mannen de räddade ur huset.

– Vi har varit väldigt oroliga och har tänkt på hur han mår, men det känns skönt att få bekräftat att vi har gjort något bra, säger hon.

Husägaren har vårdats på sjukhus för sina brännskador men skrevs ut för några veckor­ sedan.